Sıçrama (leapfrogging)

Sıçrama (leapfrogging), ekonomi ve iş çevresinin birçok alanında kullanılan bir kavramdır. Başlangıçta endüstriyel organizasyon ve ekonomik büyüme alanında geliştirilmiştir. Sıçrayış kavramının arkasındaki ana fikir, küçük ve artımlı yeniliklerin baskın bir firmanın ileride kalmasına yol açmasıdır. Bununla birlikte, bazen radikal yenilikler, yeni firmaların eski ve baskın firmayı atlamasına izin verir

Bu fenomen, eski firmalarda meydana gelebilir. Ama aynı zamanda, sanayileşmiş ulusların izlediği yolun aşamalarını atlayarak, özellikle ekonomik büyümeyi daha erken yakalamayı sağlayan gelişmekte olan ülkelerin veya şehirlerin liderliğinde de olabilir

Son zamanlarda sıçrama kavramı, gelişmekte olan ülkeler için sürdürülebilir kalkınma durumunda, daha düşük, daha az verimli, daha pahalı veya daha fazla kirletici teknoloji ve endüstrileri atlayarak kalkınmayı hızlandırabilecek ve doğrudan daha gelişmiş olanlara geçebilecek bir kalkınma teorisi olarak kullanılmaktadır.

Sıçrama demokrasiler, tipik olarak gelişmiş ülkelerin ancak çok daha sonra sahip olabileceği devasa gelişmelere sahip ülkeleri ifade edebilir.


(a) Geç kalan firmaların sıçrama ve yol izleme stratejileri, (b) 4IR'de sıçrama (4IR: dördüncü sanayi devrimi) (https://www.unido.org/api/opentext/documents/download/16414872/unido-file-16414872)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Leapfrogging

11.Kasım 2021

 

GERİ (teknoloji çalışmaları)
GERİ (bilim ve teknoloji çalışmaları)