Scientokrasi (scientocracy)


Scientokrasi, kamu politikalarını bilime dayandırma uygulamasıdır.

Scientokrasinin lehinde ve aleyhinde bazı argümanlar

Peter A. Ubel (Amerikalı bir doktor), scientokrasinin bir savunucusudur. Scientokrasi: İnsan doğasını yansıtan politika yapma başlıklı bir makalesinde şöyle der:

"Scientokrasiden bahsettiğimde, davranış bilimcileri veya başka tür bilim adamları tarafından yönetilen bir dünyadan bahsetmiyorum:

İnsanların eğitim kuponlarının* okulları iyileştirip iyileştirmeyeceği konusunda bitmek tükenmek bilmeyen tartışmalarının olmadığı, silah kontrolünün suçu azaltıp azaltmayacağı veya sağlık tasarruf hesaplarının sağlık harcamalarını azaltıp azaltmayacağı,...,

veya, bilimin bize eğitim kuponlarının, silah kontrol yasalarının ve sağlık tasarruf hesaplarının işe yarayıp yaramadığını ve eğer öyleyse, hangi koşullar altında olduğunu, gösterme şansının bulunduğu bir yerden söz ediyorum".

(*Eğitim kuponu, kendileri veya ebeveynleri tarafından seçilen okullardaki öğrenciler için devlet finansmanı sertifikasıdır. Finansman genellikle belirli bir yıl, dönem veya sömestir içindir. Bazı ülkelerde, eyaletlerde veya yerel yargı alanlarında, kupon evde eğitim masraflarını karşılamak veya tazmin etmek için kullanılabilir. Bazı ülkelerde, kuponlar yalnızca özel okullarda öğrenim için mevcuttur.)

 

Bernard Boudreau (Kanadalı bir avukat ve politikacı), scientokrasi eleştirmenlerinden biridiridir; şöyle yazıyor:

"21. yüzyılın şafağında, bilimsel dogmatizm her zamankinden daha sağlam bir şekilde yerleşmiştir. Bilim adamı, hem yeni kullanıcıların akademik eğitimini hem de üretim türlerinin ve araçlarının uygunluğunu onaylayarak endüstriyel dünyanın baş rahibi haline geldi. İnsan söyleminin tüm alanlarında, bilimsel akıl yürütmenin kanun gücü vardır. Bir zamanlar teokrasi olan şey şimdi bir Scientokrasidir".

 

Tarihçi Deepak Kumar, Hindistan'da Scientokrasinin Ortaya Çıkışı  hakkında yazmıştır.

 

Daha önceki kullanımları

Florence Caddy, Linnaeus ile Tarlalarda: İsveç tarihinde bir bölüm başlıklı bir kitap yazdı. Bu kitap 1887'de iki cilt halinde yayınlandı. Birinci ciltte şöyle diyor:

"Hamburg'daki dersi ona, bir homo novusun* scientokrasi toplumuna girdiğinde kibirli olmamasını ve topluma karşı aceleci davranmaması gerektiğini öğretmişti. Ancak Carl Linnaeus, Leyden scientokratları - Van Royen, Van Swieten, Lieberkuhn, Lawson ve Gronovius - ile yakınlık içinde yaşamış gibi görünüyor." (*Homo novus, Bir aileden Roma senatosuna ilk giren ve özellikle konsüllük görevini üstlenen ilk kişi için kullanılan Latince bir terimdir.)

Bu iki cümlede, o zamanın önde gelen bilim adamlarından oluşan gruplara atıfta bulunmak için scientokrasi toplumu ve scientokratlar ifadeleri kullanıyor.

 

Hugo Gernsback scientokrasiyi 1933'te,

"Ülkenin ve kaynaklarının teknisyenler tarafından değil bilim adamları tarafından yönetilmesi"

olarak tanımladı.






Peter A. Ubel
( – )


Bernard
Boudreau 
(1944 – )


Deepak Kumar
(1952 – )



Florence Caddy
(1837–1923)



Carl Linnaeus
(1707- 1778)


Hugo Gernsback
(1884 – 1967)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Scientocracy

24 Ekim 2021

 

GERİ (bilim çalışmaları)
GERİ (bilim ve teknoloji çalışmaları)