Schrödinger Eşitliği (Schrödinger equation) Genel Form

‘Schrödinger eşitliği’ adını, dalga fonksiyonunun uzay ve zamana bağlı değişimini gösteren denklemi ilk bulan fizikçi Erwin Schrödinger’den alır.

1900 yılında Max Planck'ın kuantum varsayımlarının ardından, 1924'te de Broglie varsayımı ve 1927'de ileri sürülen Heisenberg belirsizlik ilkesi bilim dünyasında yeni ufukların doğmasına sebep olmuştur. Bu gelişmeler Max Planck'ın kuantum varsayımları ve Schrödinger'in dalga mekaniği ile birleştirilerek kuantum mekanik kuramını ortaya çıkarmıştır.
        p2
H = ¾¾ + V      p = – i ħ Ñ
       2m
Bir parçacığın kinetik enerjisi, parçacık hareket etmediği durumda sahip olduğu iç enerjisinden büyükse, göreli olarak ifade edilebilir:
E2 = p2c2 + m02 c4
Bu şekilde elde edilen Schrödinger denklemine, Relativistik (göreli) Schrödinger Denklemi denir. Dt = /t olmak üzere şu formda yazılır:
         1                  mc
(Ñ2¾  Dt2) y = (¾¾)2 y
         c2                  ħ
Denklemin çözümü için, parçacığın bulunduğu duruma göre içinde olduğu potansiyeller şöyle özetlenebilir:
V = sabit
V'nin sıfır olması durumunda serbest parçacık durumu incelenir. Sıfırdan farklı durumlarda parçacığın enerjisinin uygulanan potansiyelden büyük veya küçük olması koşullarına göre değişen çözümler bulunur. Parçacığın enerjisinin uygulanan potansiyelden küçük olması ancak belirli bir genişlikten sonra bu potansiyel engelin kaldırılması durumunda Tünel Etkisi gözlemlenir. Akım yoğunluğu hesaplanarak geçme ve yansıma katsayıları bulunur.
V = V (r)
Değişen potansiyellere örnek; basit harmonik titreştirici ve Coulomb potansiyelleridir. Bunlar bir katıdaki atomların titreşimi ve atomdaki çekirdeğe bağlı elektronların hareketini kapsar.

Zaman-bağımlı denklem

Fiziksel durum (kararlı durum) üzerindeki Schrödinger denklemi formudur En iyi genel form zaman-bağımlı Schrödinger denklemidir, bu ise zamanla gelişen sistemin bir tanımını verir:

Denklem-1: Zaman-bağımlı Schrödinger denklemi (genel).
    
¾ y = H’ y
     t
i: sanal birim, ħ = h/2p: indirgenmiş Planck sabiti, Ψ kuantum sistemin dalga fonksiyonu, H’: Hamiltonyen işlemcidir.
Herhangi bir dalga fonksiyonu toplam enerjiyi karakterize eder ve duruma bağlı olarak farklı biçimler alır.

Denklem-2: Zaman-bağımlı Schrödinger denklemi (tek ama göreli olmayan parçacık için)
                        – ħ2
i ħ ¾ y ( r, t) = [¾¾Ñ2 + V(r, t)] y( r, t)
      t                   2m
ħ = h/2p: indirgenmiş Planck sabiti, Ñ2:Laplasyen, m: parçacığın kütlesi, V: potansiyel enerji, y: parçacığa eşlik eden dalga fonksiyonudur.

Zaman-Bağımsız Denklem

Kararlı (durağan) durumlar Schrödinger denkleminin basit bir formu olan, zamandan bağımsız Schrödinger denklemi ile de tanımlanabilir.
Denklem-1
E y = H’y
Denklem-2
             – ħ2
Ey(r) = [¾¾ Ñ2 + V(r)] y(r)
              2m

Hidrojen Atomu

Schrödinger eşitliğinin hidrojen atomu için çözümünde uzam geometrisinden üç, elektron spinlerden bir olmak üzere dört kuantum sayısıyla karşılaşılır. Pauli dışlama prensibine göre iki elektron aynı kuantum sayısına sahip olamaz; yani, kuantum sayıları elektronların sayılarına göre sınırlanmıştır.

Hidrojen atomu için üç uzamsal kuantum sayısıyla üç küresel koordinat


https://tr.wikipedia.org/wiki/Schr%C3%B6dinger_denklemi

17 Ağustos 2019


GERİ (yasalar)
GERİ (astrofizik)
GERİ (kuantum mekaniği)
GERİ (erwin schrödinger)