Sarı Cüce Sistemlerinin Yaşanabilirliği (habitability of yellow dwarf systems)

G V yıldız sistemlerindeki G V yıldızlarının yaşanabilirliği, sarı cüce yıldızlara ait ötegezegenlerin yaşama uygunluğunu tanımlar. Bu sistemler, K-tipi yıldızlara ait olanlarla birlikte, canlı organizmaları barındırmakda en uygun sistem olarak kabul edildikleri için bilim camiasının inceleme konusu olmuştur.

Sarı cüceler, Güneş gibi, kütleleri 0.9 ila 1.1 M (:solar kütle; ~2×1030 kg) ve yüzey sıcaklıkları 5000 ila 6000 K arasında olan ana dizideki G tipi yıldızlardan oluşur. Samanyolu Galaksisi'nde en yaygın üçüncü olanlardır ve yaşanabilir bölgenin ultraviyole yaşanabilir bölge ile tamamen örtüştüğü tek konumlardır.

Daha büyük ve parlak yıldızlarda yaşanabilir bölge daha uzakta olduğundan, ana yıldız ile bu bölgenin iç kenarı arasındaki mesafe sarı cücelerde, kırmızı ve turuncu cücelere göre daha fazladır. Dolayısıyla G-tipi yıldızların bu bölgesinde yer alan gezegenler, oluşumlarından sonra meydana gelen yoğun yıldız emisyonlarına karşı güvendedir ve yıldızlarının çekimsel etkisinden daha küçük yıldız cisimlerine ait olanlar kadar etkilenmezler. Dolayısıyla bu tür yıldızların yaşanabilir bölgesindeki tüm gezegenler gelgit kilitleme sınırını aşar ve dolayısıyla dönüşleri yörüngeleriyle senkronize değildir.

Sarı bir cücenin yörüngesinde dönen Yer, gezegensel yaşanabilirliğin bilinen tek örneğini temsil ediyor. Bu nedenle dış gezegenbilim alanındaki temel amaç, Güneş'e benzer bir yıldızın etrafındaki büyüklük, ortalama sıcaklık ve konum gibi temel özelliklerini karşılayan Yer benzeri bir gezegen bulmaktır. Ancak teknolojik sınırlamalar, yıldızlardan veya yarı ana eksenden ayıran mesafenin bir sonucu olarak geçişlerinin sık olmaması nedeniyle bu nesnelerin bulunmasını zorlaştırmaktadır.


(a) Sarı bir cüceye ait, potansiyel olarak yaşanabilir bir ötegezegen olan Kepler-452b'nin artistik bir yorumu, (b) Kepler-186 (kırmızı cüce), Kepler-452 ve Güneş (her ikisi de sarı cüce) yıldızlarının yaşanabilir bölgesi

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Habitability_of_yellow_dwarf_systems

16 Eylül 2024

 

GERİ (astrobiyoloji)