Salamura hazırlamada ilk işlem deniz tuzu veya kaya tuzunun suda çözülmesi ve karıştırmadır. Çözünebilen madde miktarı salamuranın konsantrasyonuna, karıştırma süresine ve sıcaklığa bağlıdır. Her durumda salamura-katı tuz karışımı doygunlukta dengeye gelmesi için bir süre bekletilir; yaklaşık tuz konsantrasyonu ağırlıkça %25 dolayındadır. Hazırlanan çözelti iki aşamalı saflaştırma işleminden geçirilir; bunlar:
- Na2CO3 (soda külü) ilave edilerek Ca+2, Mg+2, Fe+2, Al+3 iyonlarının uzaklaştırılması
- NaOCl ilave edilerek varsa amonyağın, CaCl2 ile deSO4= iyonlarının uzaklaştırılmasıdır
Saflaştırma bazı bileşiklerin çökelmelerini sağladığından çamurumsu bir kısım (sludge) oluşur; buna ‘salamura çamuru’ denir. Salamura çamuru yıkanarak içinde kalmış olan sodyum klorür geri kazanılır, kalan kısım atılır. Cıva hücre prosesinde salamura çamurunda eser miktarda cıva da bulunur; bu durumda çamura sodyum sülfit ilave edilerek cıva, çözünmeyen cıva sülfür bileşiğine dönüştürülür ve çamur sonra kontrollü olarak atılır.
Salamura hazırlamada ikinci aşama berraklaştırma, süzme, resaykıl salamuranın ilave edilmesi, pH ayarlama ve işlemlenmiş salamuranın tanklarda toplanmasıdır. Berraklaştırma ve süzmede kum filtreler kullanılır.
GERİ (hampetrolden petrokimyasallara)