Rotasyon Periyodu (rotation period)

Bir göksel objenin rotasyon periyodu (örneğin, yıldız, gaz devi, gezegen, ay, asteroit gibi), yıldız (sidereal) dönme periyoduna, yani objenin arka plan yıldızlarına göre dönme ekseni etrafında tek bir dönüşü tamamlamak için harcadığı süreyi tanımlar. Veya, Güneş merkez olarak alındığında, şöyle ifade edilebilir: Her gezegen, yörünge (orbit) adı verilen bir yolda Güneş'in etrafında döner.

Yaygın olarak kullanılan diğer rotasyon periyodu türü, objenin bir gün boyunca yörünge periyodunun bir kısmına uyum sağlamak için bir rotasyonun bir kısmı veya birden fazla rotasyon ile farklılık gösterebilen, solar zamanı ile ölçülen objenin sinodik rotasyon periyodudur (veya solar gün). Veya, şöyle ifade edilebilir: her gezegen, kendi merkezi etrafında döner veya turlar.

Şekildeki grafik, kıyaslamalı olarak, her gezegenin bir ‘yörüngeyi’ ve bir ‘dönüşü’ tamamlamasının ne kadar sürdüğünü gösteriyor.


(a) Güneş etrafındaki bir tam yörüngenin (orbit) uzunluğu (Yer yılı olarak), (b) bir tam rotasyonun uzunluğu (Yer günü olarak) (https://kids.britannica.com/students/assembly/view/212930)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Rotation_period

6 Ocak 2023

 

GERİ (makaleler-2)