Rosetta, Uzay Aracı (Rosetta, spacecraft)

Rosetta, Avrupa Uzay Ajansı tarafından 2 Mart 2004'te fırlatılan bir uzay aracıydı. Rosetta, iniş modülü Philae ile birlikte 67P/Churyumov–Gerasimenko (67P) kuyrukluyıldızı üzerinde ayrıntılı bir çalışma gerçekleştirdi. Kuyrukluyıldıza olan yolculuğu sırasında uzay aracı, Yer’in, Mars'ın ve 21 Lutetia ile 2867 Steins asteroitlerinin yanından uçuşlar gerçekleştirdi. ESA'nın Horizon 2000 programının SOHO/Cluster ve XMM-Newton'dan sonra üçüncü temel misyonu olarak başlatıldı.

6 Ağustos 2014'te uzay aracı kuyrukluyıldıza ulaştı ve sonunda kuyrukluyıldızın 30 ila 10 kilometrelik mesafelerdeki yörüngesinde dolaşmak için bir dizi manevra gerçekleştirdi. 12 Kasım'da iniş modülü Philae, bir kuyrukluyıldıza ilk başarılı inişini gerçekleştirdi, ancak pil gücü iki gün sonra tükendi. Philae ile iletişim Haziran ve Temmuz 2015'te kısa süreliğine yeniden sağlandı, ancak azalan güneş enerjisi nedeniyle Rosetta'nın iniş aracıyla olan iletişim modülü 27 Temmuz 2016'da kapatıldı. 30 Eylül 2016'da Rosetta uzay aracı, Mars'a sert iniş yaparak kuyrukluyıldız Ma'at bölgesinde görevini sonlandırdı.

Sondanın adı, üç harfli bir fermanın yer aldığı Mısır kökenli bir stel olan Rosetta Taşı'ndan alınıyordu. Araç, adını Yunanca ve Mısırca iki dilli hiyeroglif yazıt taşıyan Philae dikilitaşından almıştır.


(a) ROSETTA uzay aracı ve bilimsel yükü (researchgate), (b) Rosetta’nın artistik çizimi, (c) son uçuş sırasında Rosetta'dan Yer’in görüntüsü, (d) Rosetta ve Philae, (d) Asteroit Steins'in Rosetta tarafından büyütülmüş görüntüsü, (e) kuyrukluyıldızda Rosetta ve Philae'nin illüstrasyonu

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Rosetta_(spacecraft)

Ekim 2024

 

GERİ (astrobiyoloji)