Rölativitenin İlkeleri (principle of relativity)

Fizikte görelilik ilkesi, fizik yasalarını tanımlayan denklemlerin tüm kabul edilebilir referans çerçevelerinde aynı forma sahip olması gerekliliğidir.

Örneğin, özel görelilik çerçevesinde Maxwell denklemleri tüm eylemsizlik referans çerçevelerinde aynı forma sahiptir. Genel görelilik çerçevesinde Maxwell denklemleri veya Einstein alan denklemleri isteğe bağlı referans çerçevelerinde aynı forma sahiptir.

Görelilik ilkeleri, dolaylı olarak (Newton mekaniğinde olduğu gibi) veya açık olarak (Albert Einstein'ın özel göreliliği ve genel görelilikte olduğu gibi) bilimsel çalışmalarda başarıyla uygulanmıştır.

Bilimsel disiplinlerin çoğunda bazı görelilik ilkeleri yaygın olarak kabul edilmiştir. En yaygın olanlardan biri, herhangi bir doğa yasasının her zaman aynı olması gerektiği inancıdır; bilimsel araştırmalar genellikle doğa yasalarının onları ölçen kişiden bağımsız olarak aynı olduğunu varsayar. Bu tür ilkeler, en temel düzeylerde bilimsel araştırma kapsamına alınmıştır.

Herhangi bir görelilik ilkesi doğal hukukta bir simetri öngörür; yani yasalar bir gözlemciye diğerine olduğu gibi görünmelidir. Noether teoremi adı verilen teorik bir sonuca göre, böyle bir simetri de bir koruma yasası anlamına gelecektir. Örneğin, farklı zamanlarda iki gözlemci aynı yasaları görürse, enerji adı verilen bir miktar korunacaktır. Bu bağlamda, görelilik ilkeleri, sadece bilim adamlarının nasıl yasa yazmaları gerektiğine dair açıklamalar olmayıp, doğanın nasıl davrandığı hakkında test edilebilir tahminler de yapar.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Principle_of_relativity

19 Eylül 2020

 

GERİ (özel görelilik kuramı)
GERİ (gravitasyon ve görelilik)