Retrosentetik Analiz (retrosynthetic analysis)

Retrosentetik analiz, organik sentezlerin planlanmasındaki problemleri çözmeye yönelik bir tekniktir. Buna, reaktiflerle herhangi bir potansiyel reaktivite/etkileşimden bağımsız olarak hedef molekülün daha basit öncü yapılara dönüştürülmesiyle ulaşılır. Her öncü malzeme aynı yöntem kullanılarak incelenir. Bu prosedür, basit veya ticari olarak temin edilebilen yapılara erişilinceye kadar tekrarlanır. Daha basit/ticari olarak temin edilebilen bileşikler, hedef molekülün bir sentezini oluşturmak için kullanılabilir. E.J. Corey bu kavramı Kimyasal Sentezin Mantığı adlı kitabında resmileştirdi.

Retrosentetik analizin gücü, bir sentezin tasarımında açıkça ortaya çıkar. Retrosentetik analizin amacı yapısal bir basitleştirmedir. Çoğunlukla bir sentezin birden fazla sentez yolu olabilir. Retrosentez, farklı sentetik yolları keşfetmek ve bunları mantıklı ve basit bir şekilde karşılaştırmak için çok uygundur. Bir bileşenin literatürde mevcut olup olmadığını belirlemek için analizin her aşamasında bir veri tabanına başvurulabilir. Bu durumda, bu bileşiğin daha fazla araştırılmasına gerek kalmayacaktır. Eğer bu bileşik mevcutsa, bir senteze ulaşmak için geliştirilecek ileri adımlar için bir sıçrama noktası olabilir.

Tanımlat

·        Bağlantının kesilmesi: İki (veya daha fazla) senton oluşturmak için bir bağın kopmasını içeren retrosentetik bir adım.

·        Retron: Belirli dönüşümleri mümkün kılan minimal moleküler altyapı.

·        Retrosentetik ağaç: Tek bir hedefin birkaç (veya tüm) olası retrosentezinin yönlendirilmiş bir asiklik grafiği.

·        Senton: Bir sentezin oluşumuna yardımcı olan, hedef molekülden türetilen bir bileşik parçası.

·        Hedef: Arzu edilen nihai bileşik.

·        Dönüşüm: Sentetik bir reaksiyonun tersi; tek bir üründen başlangıç malzemelerinin oluşturulması.


(a) Fenilasetik asitin retrosentetik analizi, (b) retrosentetik analiz için bir karar ağacı (https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jchemed.1c00447)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Retrosynthetic_analysis

23 Ağustos 2023

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)