Raoult Yasası (Raoult’s law)

Raoult yasası, Fransız kimyacı François-Marie Raoult tarafından 1887 yılında tanımlanmış olan bir termodinamik yasadır.

Yasaya göre, ideal bir sıvı karışımındaki her bir bileşenin (solut) kısmi basıncı, saf bileşenin buhar basıncının, bu bileşenin karışım içindeki mol kesri (fraksiyonu) ile çarpımına eşittir. İdeal bir çözeltideki tek bir bileşen için Raoult yasasının matematiksel ifadesi:

pi = pi* xi

pi = gaz karışımındaki (çözeltinin üzerinde) i bileşeninin kısmi basıncı, pi* = saf bileşeninin buhar basıncı, xi = karışımdaki (çözeltide) i bileşeninin mol kesridir.

Çözeltideki bileşenler dengeye ulaştığında, çözeltinin toplam buhar basıncı, Raoult yasası ile Dalton'un kısmi basınçlar yasası ile birleştirilerek tayin edilebilir.

p = pA* xA+ pB* xB + ....

Bir solvent içinde ideal bir çözelti oluşturmak üzere uçucu olmayan bir solut (buhar basıncı sıfırdır, buharlaşmaz) çözünürse, çözeltinin buhar basıncı, solventin buhar basıncından daha düşüktür. Buhar basıncındaki düşüş, çözeltideki solutun mol fraksiyonu ile doğru orantılıdır.

p = pA* xA
Dp = pA* – p = pA* (1 – xA) = pA* xB


Raoult Yasasının Prensibi

Raoult kanunu, basit mikroskobik varsayımlara dayanarak ideal davranışı benimseyen fenomenolojik bir kanundur: farklı moleküller arasındaki moleküller arası kuvvetler, benzer moleküller arasındakilere eşittir ( ideal bir çözeltinin koşulları).

Bu tanımlama, moleküller arasındaki etkileşimli kuvvetler sıfıra yaklaştığında (örneğin konsantrasyon sıfıra yaklaştığında) geçerli olan olan ideal gaz yasasına (sınırlayıcı bir yasa) benzer. Bileşenler ne kadar benzer olursa, davranışlarındaki benzerlik te o kadar artar; böyle durumlar Raoult yasasıyla açıklanır. Örneğin, iki bileşen yalnızca izotopik içerikte farklılık gösteriyorsa, Raoult yasası kesindir.

Ölçülen buhar basınçlarının Raoult yasasında öngörülen değerlerle karşılaştırılması moleküller arası kuvvetlerin gerçek relatif kuvvetleri hakkında bilgi verir.

İki sıvının (A ve B) bulunduğu bir çözelti için Raoult yasası, başka gaz mevcut değilse, çözeltinin üstündeki toplam buhar basıncının, iki bileşenin saf haldeki buhar basınçlarının (pA ve pB) toplamına eşit olduğunu varsayar; A ve B'nin üzerindeki toplam basınç,

p = pA* xA+ pB* xB

Mol fraksiyonların toplamı bire eşit olduğundan,

p = pA* (1 – xB) + pB* xB = pA* + (pB* – pA*) xB

Bu, Şekil-1’de gösterildiği gibi, xB mol fraksiyonunun doğrusal bir fonksiyonudur.

Şekil-1: Raoult yasasına uyan ikili bir çözeltinin buhar basıncı diyagramı; p = pA + pB toplam buhar basıncını, pA ve pB iki bileşenin kısmi basınçlarını gösterir

Benzer moleküller arasındaki çekim kuvvetleri (kohesiv kuvvetler), benzeşmeyen moleküller arasındaki çekim kuvvetlerinden (adhesiv kuvvetler) daha büyükse, polaritenin uyumsuzluğu nedeniyle her iki bileşen de çözeltiden kolaylıkla uzaklaşır. Bu durumda buhar basıncı, Raoult yasasından beklenenden daha büyük olur; yani, ‘Pozitif Sapma’  meydana gelir.

Şekil-2: Raoult yasasından pozitif sapma

Çözeltinin buhar basıncı Raoult yasasından hesaplanan değerden daha düşükse, yasadan ‘Negatif Sapma’ olur; böyle bir durum, farklı moleküller arasındaki kuvvetlerin daha güçlü olduğunu gösterir. Raoult yasasından negatif sapma, karışımdaki moleküller arası kuvvetler, saf sıvılardaki moleküller arası kuvvetlerin ortalamasından daha daha baskın olduğunda ortaya çıkar. Bu olay, farklı bileşenler arasındaki adesiv kuvvetlerin, bileşenler arasındaki ortalama kohesiv kuvvetlerden daha kuvvetli olduğunu gösterir (Şekil-3)

Şekil-3: Raoult yasasından negatif sapma


20 Temmuz 2019

GERİ (yasalar)
GERİ (astrofizik)
GERİ (termodinamik)