Pulsar Rüzgar Nebula (pulsar wind nebula)

Bir pulsar rüzgar nebula (PWN) (plerion da denir), bazen bir süpernova kalıntısının (SNR) kabuğunda bulunan ve merkezi bir pulsar tarafından üretilen rüzgarlarla çalışan bir nebula türüdür. Bu nebulalar, 1976 yılında, ‘süpernova kalıntılarındaki radyo dalga boylarını geliştiriciler’ sınıfı olarak önerildi. O zamandan beri infrared, optik, X-ışını ve gama ışını kaynakları oldukları bulunmuştur.

Pulsar rüzgar nebulalar (bulutsular) çeşitli evrelerde gelişir. Yeni pulsar rüzgar nebulalar, bir pulsarın yaratılmasından kısa bir süre sonra ortaya çıkar ve tipik olarak bir süpernova kalıntısı, örneğin Crab nebula veya büyük Vela Süpernova Kalıntısı içindeki nebulanın içine oturur. Pulsar rüzgar nebula yaşlandıkça, süpernova kalıntısı dağılır ve kaybolur. Zamanla, pulsar rüzgar bulutsuları yavaş dönen pulsarları çevreleyen bow-şok bulutsuları haline gelebilir.

Pulsar rüzgar nebulalar genellikle aşağıdaki özellikleri gösterir:

  • Merkeze doğru artan bir parlaklık (süpernova kalıntılarında görüldüğü gibi kabuk benzeri bir yapıya sahip değildir).
  • Radyo bandında oldukça polarize bir akı ve düz bir spektral indeks, α = 0-0.3. İndeks, senkrotron radyasyon kayıpları nedeniyle X-ışını enerjilerinde dikleşir ve ortalama olarak 1.3-2.3 'lük bir X-ışını foton indeksine sahiptir (2.3–3.3 spektral indeks).
  • Genellikle radyo ve optik boyutlarından daha küçük bir X-ışını boyutu (yüksek enerjili elektronların daha küçük senkrotron ömürleri nedeniyle).
  • ~2.3 TeV gama ışını enerjilerinde bir foton indeksi.

Pulsar rüzgar nebulalar, bir pulsar/nötron yıldızın çevresiyle etkileşiminin güçlü probları olabilir. Eşsiz özellikleri, pulsar rüzgarının geometrisini, enerjisini ve bileşimini, pulsarın kendisinin uzay hızını ve çevte ortamının özelliklerini anlamak için kullanılabilir.


(a) Vela pulsar (ortada) ve çevresinde pulsar rüzgar nebula, (b) içte Crab nebula; orta kısım pulsar rüzgar nebulayı gösterir

  

https://en.wikipedia.org/wiki/Pulsar_wind_nebula

22 Şubat 2022

 

GERİ (nebulalar)
GERİ (post-stellar nebula)
GERİ (astronomik obje)
GERİ (genişletilmiş objeler)
GERİ (nebula)