Prokaryot (prokaryote)

Prokaryot, hücresinde çekirdek ve diğer zara bağlı organellerin bulunmadığı tek hücreli bir organizmadır. Prokaryot kelimesi Antik Yunanca’da 'önce' ve 'fındık, çekirdek' anlamındaki kelimelerinden gelir. Édouard Chatton'un çalışmalarından doğan iki imparatorluk sisteminde prokaryotlar, Prokaryota imparatorluğu içinde sınıflandırıldı (İki imparatorluk sistemi, üç alanlı sistemin kurulmasından önce genel kullanımda olan üst düzey biyolojik sınıflandırma sistemiydi). Ancak moleküler analize dayanan üç alanlı sistemde prokaryotlar iki alana ayrılır: Bakteriler (eski adıyla Eubacteria) ve Arkeler (eski adıyla Archaebacteria). Çekirdekli organizmalar üçüncü bir alana, Ökaryota'ya yerleştirilir.

Prokaryotlar ökaryotlardan önce evrimleşmiştir; çekirdek, mitokondri veya ökaryotik hücreyi karakterize eden diğer farklı organellerin çoğundan yoksundu. Bir zamanlar prokaryotik hücresel bileşenlerin, bir dış hücre zarı dışında sitoplazma içinde kapatılmadığı düşünülüyordu, ancak protein kabukları (kapsülin protein kafesleri gibi) içine alınmış yarı organeller olduğu düşünülen bakteriyel mikro bölümler, diğer prokaryotik organellerle birlikte keşfedildi.

Tek hücreli olmakla birlikte, siyanobakteriler gibi bazı prokaryotlar biyofilmler tarafından bir arada tutulan koloniler oluşturabilir ve büyük koloniler çok katmanlı mikrobiyal örtülerr oluşturabilir. Miksobakteriler gibi diğerlerinin yaşam döngülerinde çok hücreli aşamaları vardır. Prokaryotlar eşeysizdir ve yatay gen transferi gerçekleşebilmesine rağmen, herhangi bir gamet füzyonu olmaksızın ikili fisyon yoluyla çoğalırlar.

Moleküler çalışmalar yaşamın üç alanının evrimi ve karşılıklı ilişkileri hakkında bilgi sağlamıştır. Prokaryotlar ve ökaryotlar arasındaki bölünme, hücresel organizasyonun çok farklı iki düzeyinin varlığını yansıtır; yalnızca ökaryotik hücreler, kromozomal DNA'sını içeren zarflı bir çekirdeğe ve mitokondri dahil diğer karakteristik zara bağlı organellere sahiptir. Prokaryotların farklı türleri ekstremofilleri ve metanojenleri içerir; bunlar bazı aşırı ortamlarda yaygındır.


(a) Tipik bir prokaryotik hücre diagramı, (b) prokaryotların çeşitliliğini ve ökaryotların simbiyogenetik kökenlerini gösteren filogenetik halka

DPANN: Diapherotrites, Parvarchaeota, Aenigmarchaeota, Nanoarchaeota, Nanohaloarchaeota
TACK: Thaumarchaeota, Aigarchaeota, Crenarchaeota, Korarchaeota
LUCA: Last Universal Common Ancestor
CPR: Candidate Phyla Radiation
PVC: Planctomycetes, Verrucomicrobia, Chlamydiae
FBC: Fibrobacteres, Bacteroidetes and Chlorobi

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Prokaryote

24 Mayıs 2024

 

GERİ (biyoloji)