Politik Sosyoloji (political sociology)

Politik sosyoloji, yönetişim ve toplumun mikro ve makro analiz düzeylerinde nasıl etkileşime girdiğini ve birbirini nasıl etkilediğini araştırmakla ilgilenen disiplinlerarası bir çalışma alanıdır. Gücün toplumlar arasında ve içinde nasıl dağıtıldığı ve değiştiğine dair sosyal nedenler ve sonuçlarla ilgilenen politik sosyolojinin odak noktası, bireysel ailelerden, sosyal ve politik çatışma ve güç çekişmelerinin alanları olarak devlete kadar uzanır.

Politik sosyolojinin kapsamı geniştir; toplumdaki sosyal ve politik alanlar üzerinde ve içinde iktidar ve baskının nasıl işlediğine duyulan geniş ilgiyi yansıtır. Her ne kadar çeşitlilik gösterse de politik sosyolojinin ilgilendiği bazı ana temalar şunlardır:

·         Devletin ve toplumun gücü nasıl kullandığına ve buna nasıl karşı çıktığına ilişkin dinamikleri anlamak (örneğin, güç yapıları, otorite, toplumsal eşitsizlik).

·         Politik değer ve davranışlar toplumu nasıl şekillendirir ve toplumun değer ve davranışları politikayı nasıl şekillendirir (örneğin; kamuoyu, ideolojiler, toplumsal hareketler).

·         Bunlar politikanın ve toplumun resmi ve gayri resmi alanlarında nasıl işler (örneğin, bakanlar kurulu vs. aile evi).

·         Sosyo-politik kültürler ve kimlikler zaman içinde nasıl değişir.

Başka bir deyişle politik sosyoloji, değişim yaratmak için birlikte çalışan toplumsal güçlerin yanı sıra toplumsal eğilimlerin, dinamiklerin ve tahakküm yapılarının biçimsel siyasal süreçleri nasıl etkilediğiyle ilgilenir. Bu perspektiften bakıldığında üç ana teorik çerçeveyi tespit edebiliriz: çoğulculuk, seçkinler veya yönetim teorisi ve Marksist analizle örtüşen sınıf analizi.


(a) Politik sosyolojinin doğası ve kapsamı (slideshare), (b) politik sosyolojinin gelişiminde dört aşama (slideshare)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Political_sociology

4 Nisan 2024

 

GERİ (sosyalbilimler anasayfa)