Polariton (polariton)

Polariton, ortamın elementer uyarımlarından ve fotonların etkileşiminden doğan birleşik kuasipartiküldür.

Ortamın uyartımlarıyla elektromagnetik dalgaların etkileşimi bunların birleşimiyle sonuçlanır; birleşme olayı, frekansları ω ve dalga vektörleri k aynı olduğunda (rezonans) özellikle kuvvetlidir. Bu alanda, karakteristik dispersiyon kanununa ω (k) uygun birleşen dalgalar, yani polaritonlar oluşur.

Polariton enerjisini, elektromagnetik enerji ve ortamın kendi uyarımlarının enerjisi sağlar. Ortamın farklı uyarılmalarıyla fotonların etkileşiminden kaynaklanan polaritonlar optik fononlar (fonon polaritonlar), eksitonlar (eksiton polaritonlar), plasmonlar (plazma polaritonlar), magnonlar (magnon polaritonlar), v.s’dir. Örneğin, fonon polaritonların açıklaması, latis titreşim denkleminin Maxwell denklemleri ile birlikte çözülmesini gerektirir.

van der Waals malzemelerin arayüzleri, maddedeki polarizasyon yüklerinin ortak osilasyonlarıyla ilişkili hibrid ışık-madde modlarını devam ettirir, dolayısıyla polaritonlar tanımına uygundur. Metallerde elektronlar tarafından desteklenen yüzey plasmon polaritonlar, en dikkat çekici örnektir. Polar izolatörlerde atomik titreşimler, yarıiletkenlerde eksitonlar, süper iletkenlerde Cooper çiftleri ve (anti) ferromagnetlerde spin rezonanları tarafından oluşturulan polaritonlar da dahil olmak üzere birçok başka polariton türü vardır. Bunlar, mikrodalga ile ultraviyole dalga boylarına kadar geniş bir elektromagnetik spektrum aralığını kapsar. (Bak. Kuasipartikül)



van der Waals malzemelerde polaritonlar