Planck–Einstein İlişkisi (Planck–Einstein relation)

Planck-Einstein ilişkisi (bağıntısı) çeşitli şekillerde adlandırılır: Einstein ilişkisi, Planck enerji-frekans ilişkisi, Planck ilişkisi ve Planck denklemi gibi. Ayrıca Planck formülü de bu listeye dahil edilebilir, ancak Planck formülü genellikle Planck yasasını tanımlar.

Bu çeşitli isimler standart değildir; ne düzenli olarak ne de çok yaygın olarak kullanılır. Bunlar, photon enerjisi olarak bilinen bir fotonun (E) enerjisinin frekansı ile orantılı olduğunu belirten kuantum mekaniği formülüne atıfta bulunur.

E = hn

h = Planck sabiti olarak bilinen orantı sabitidir. Bu eşitliğin birkaç eşdeğer formu vardır; örneğin, açısal frekans ω kullanılarak eşitlik aşağıdaki gibi yazılır:

E = ħ ω

İlişki, ışığın kuantize doğasını açıklar, fotoelektrik etki ve Planck'ın kara cisim radyasyonu yasası gibi olayların anlaşılmasında anahtar rol oynar.

Işık, birkaç spektral nicelik kullanılarak tanımlanabilir; frekans (n), dalga boyu (l), dalga sayısı (n~) ve bunların açısal eşdeğerleri (açısal frekans ω, açısal dalga boyu y, açısal dalga sayısı k).
      c                 w         c        ck
n = ¾ = c n~ = ¾¾ = ¾¾ = ¾¾
        l                2p       2py      2p
böylece Planck ilişkisi aşağıdaki 'standart' formları alabilir
      c                 w         c        ck
n = ¾ = c n~ = ¾¾ = ¾¾ = ¾¾
        l                2p       2py      2p
Planck ilişkisi aşağıdaki 'standart' formları alabilir:
               h c
E = h n = ¾¾ = h c n~
                     l
Açısal formlar:
               ħ c
E = ħ w = ¾¾ = ħ c k
                    y
Standart formlar Planck sabitini (h), açısal formlar azaltılmış Planck sabitini (ħ) kullanır. Eşitlikteki ħ = h / 2p,  c ışık hızıdır.

de Broglie İlişkisi

de Broglie momentum-dalga boyu ilişkisi olarak da bilinen Broglie İlişkisi (bağıntısı), Planck bağıntısını madde dalgalarıyla genelleştirir.

Louis de Broglie, partiküller dalga yapısına sahipse, E = hn eşitliğinin onlara da uygulanabileceğini savundu ve partiküllerin λ = h / p'ye eşit bir dalga boyuna sahip olacağını iddia etti. De Broglie'nin varsayımı, Planck-Einstein ilişkisi ile birleştirildiğinde,

p = h n~           p = ħ k

de Broglie ilişkisi vektör formda da yazılır.

P = ħ k

P: momentum vektör, k: açısal dalga vektörüdür.

Bohr Frekans Koşulu

Bohr frekans koşulunda, bir elektronik geçiş sırasında absorplanan veya emitlenen bir fotonun frekansının, iki enerji seviyesi arasındaki enerji farkı (ΔE) ile ilişkili olduğunu belirtir:

ΔE = hn

Bu Planck-Einstein ilişkisinin doğrudan bir sonucudur.


20 Temmuz 2019


GERİ (yasalar)
GERİ (astrofizik)
GERİ (Kuantum Mekaniği)