Pik Kömür (peak coal)

Pik kömür, bir insan topluluğu tarafından kömürün en yüksek tüketimi veya üretimidir. Pik kömür, zirve talep veya zirve arzdan kaynaklanabilir. Tarihsel olarak, kömür rezervlerinin tükenmesi nedeniyle arz tarafının eninde sonunda kömürün zirve noktasına ulaşacağına inanılıyordu.

Ancak iklim değişikliğini sınırlamaya yönelik küresel çabaların artmasından bu yana, kömürün pik yapması talepten kaynaklanıyor. Bunun nedeni büyük ölçüde doğal gazın ve yenilenebilir enerjinin hızla yaygınlaşmasıdır. 2024 yılı itibarıyla tüm enerji sektörü CO2 emisyonlarının %40'tan fazlası, kömürden kaynaklanmaktadır ve birçok ülke kömürü aşamalı olarak bırakma sözü vermiştir.

Kömürün küresel enerji karışımındaki payının pik yaptığı yıl, kömürün küresel enerji üretiminin %30'unu oluşturduğu 2008 yılıydı. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'nın yanı sıra Asya'daki gelişmiş ekonomilerde kömür tüketimi azalıyor. Ancak Hindistan ve Güneydoğu Asya'da tüketim hâlâ artıyor ve bu da diğer bölgelerdeki düşüşleri telafi ediyor. Küresel kömür tüketimi 2023'te 8.5 milyar tonla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

(a) 1980-2030 yılları arasında tarihsel ve tahmini dünya kömür tüketimi grafiği, (b) tonaj (siyah) ve BTU içeriği (kırmızı) cinsinden dünya kömür üretimi, 1980–2011, (c) 1980-2019 arasında en çok kömür tüketen beş ülkedeki tüketim eğilimleri

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Peak_coal

24 Kasım 2024

 

GERİ (doğal kaynaklar)