Pik Gaz (peak gas)

Pik (zirve) gaz, maksimum küresel doğal gaz (fosil gazı) üretim hızına ulaşılacağı ve sonra üretim oranının düşüşe geçeceği noktadır. Her ne kadar talep ABD ve Avrupa'da zirve yapsa da, başta Çin olmak üzere Asya'daki tüketiciler nedeniyle küresel anlamda artmaya devam ediyor.

Doğal gaz, milyonlarca yıl boyunca bitkisel maddelerden oluşan fosil bir yakıttır. Fosil yakıtlardan elde edilen doğal gaz yenilenemeyen bir enerji kaynağıdır; ancak metan biyogaz gibi başka formlarda da yenilenebilir. Kömürün zirvesi 2013'teydi ve petrolün zirveye gazdan önce ulaşması bekleniyor. Tahminlerden biri, doğal gaz talebinin 2035'te pik yapacağı yönünde.

Pik gaz kavramı, çoğunlukla petrolün pik noktasıyla ilişkilendirilen Hubbert pik teorisinden gelmektedir. Hubbert, gazı, kömürü ve petrolü, her birinin üretimi zirveye ulaşacak ve sonunda bir bölge, ülke veya dünya için tükenecek doğal kaynaklar olarak görüyordu.

Gaz talebi

Dünya enerjisinin, neredeyse dörtte birini doğalgazdan alıyor. Gelecekte gaz talebindeki en büyük artışın gelişmekte olan ülkelerden gelmesi bekleniyor.

Gaz temini

Hubbert'in orijinal zirve teorisi, doğal gazın eşit aralıklı üç olay yaşayacağını öngörüyor: birincisi, keşiflerin oranı zirveye çıkacak, ardından X yıl sonra rezervler zirveye çıkacak ve son olarak, zirve rezervlerinden X yıl sonra, gaz üretimi önceki keşiflerin zirvesiyle aynı oranda zirveye çıkacak.

(a) Doğal gaz tüketimi, (b) doğal gaz üretimi, (c) doğal gaz rezervleri

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Peak_gas

24 Kasım 2024

 

GERİ (doğal kaynaklar)