Pik Bakır (peak copper)

Pik bakır, zaman içinde maksimum küresel bakır üretim hızına ulaşılan noktadır. Bakır sınırlı bir kaynak olduğundan, gelecekte bir noktada madencilikten elde edilen yeni üretim azalacak ve daha erken bir zamanda üretim maksimuma ulaşacaktır. Bunun ne zaman gerçekleşeceği ise tartışma konusudur.

Fosil yakıtlardan farklı olarak bakır, hurdaya çıkarılır ve yeniden kullanılır ve şimdiye kadar çıkarılan tüm bakırın en az %80'inin hâlâ mevcut olduğu (defalarca geri dönüştürüldüğü) tahmin edilmektedir.

Bakır en önemli endüstriyel metaller arasında olup, kullanılan miktar bakımından demir ve alüminyumdan sonra üçüncü sırada yer almaktadır. Isı ve elektrik iletkenlikleri, yumuşaklığı, dövülebilirliği ve korozyona karşı direnci nedeniyle değerlidir.

Elektrik kullanımları, güç kabloları, veri kabloları ve elektrikli ekipmanlar da dahil olmak üzere, toplam bakır tüketiminin yaklaşık dörtte üçünü oluşturur. Ayrıca soğutmada ve soğutma borularında, ısı eşanjörlerinde, su borularında ve tüketici ürünlerinde de kullanılır.

Bakır insanlar tarafından en az 10 000 yıldır kullanılmaktadır. Şimdiye kadar çıkarılan ve eritilen tüm bakırın % 97'sinden fazlası 1900'den sonra çıkarılmış olan bakırdır. 2006'dan bu yana artan Hindistan ve Çin ekonomileri nedeniyle artan bakır talebi, fiyatların yükselmesine ve bakır hırsızlığının artmasına neden oldu.

(a) Dünya bakır üretimi, 1900–2012, (b) ilk beş bakır üreten ülkedeki üretim eğilimleri

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Copper_extraction#Peak_copper

8 Aralık 2024

 

GERİ (doğal kaynaklar)