Peyzaj (landscape)

Peyzaj (veya manzara), bir arazi alanının görünür özellikleri, yer şekilleri ve bunların doğal veya insan yapımı özelliklerle nasıl bütünleştiği ve genellikle estetik çekicilikleri açısından değerlendirilen özelliklerdir.

Bir peyzaj, dağlar, tepeler, nehirler, göller, göletler ve deniz gibi, su kütleleri gibi, jeofizik olarak tanımlanmış yer şekillerinin fiziksel unsurlarını, yerli bitki örtüsü de dahil olmak üzere, arazi örtüsünün canlı unsurlarını, farklı arazi kullanım biçimlerini içeren insan unsurlarını, binaları ve yapıları ve aydınlatma ve hava durumu gibi geçici unsurları içerir.

Hem fiziksel kökenlerini hem de genellikle binlerce yıl boyunca yaratılan insan varlığının kültürel katmanını birleştiren peyzaj, yerel ve ulusal kimlik için hayati önem taşıyan insanların ve mekanın canlı bir sentezini yansıtır.

Bir peyzajın karakteri, orada yaşayan insanların öz imajını ve bir bölgeyi diğer bölgelerden farklılaştıran yer duygusunu tanımlamaya yardımcı olur. İnsanların yaşamlarının dinamik arka planıdır. Peyzaj, tarım arazisi, peyzaj parkı veya vahşi doğa kadar çeşitli olabilir.

Yer, çok çeşitli manzaralara sahiptir;  kutup bölgelerinin buzlu manzaraları, dağlık manzaralar, uçsuz bucaksız kurak çöl manzaraları, adalar ve kıyı manzaraları, geçmiş kuzey ormanları ve tropikal yağmur ormanları dahil olmak üzere yoğun ormanlıklar veya ormanlık manzaralar, ılıman ve tropik bölgelerin tarımsal manzaraları gibi. Bir arazi alanının görünen özelliklerini değiştirme faaliyetine peyzaj denir.

(a) Rybiniszki, Letonya'da sonbahar peyzajı, Stanisław Masłowski'nin suluboya tablosu, 1902 (Varşova, Polonya'daki Ulusal Müze)
(b) Batad pirinç terasları, Filipin Kordillerası Pirinç Tarlaları, 1995 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi kültürel peyzaj kategorisine giren ilk alan.
(c) Wuxi'deki Jichang Bahçesi (1506–1521)
(d) Claude Lorrain, Apollo'nun Admetus Sürülerini Koruduğu ve Merkür'ün onları çaldığı peyzaj (1645).

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Landscape

30 Kasım 2024

 

GERİ (doğal kaynaklar)