Pertokimyasal (petrochemical)

Petrokimyasallar, petrolün rafine edilmesiyle elde edilen kimyasal ürünlerdir. Petrolden yapılan bazı kimyasal bileşikler, ayrıca kömür veya doğal gaz gibi diğer fosil yakıtlardan veya mısır, palmiye meyvesi veya şeker kamışı gibi yenilenebilir kaynaklardan da elde edilir.

En yaygın iki petrokimyasal sınıf, olefinler (etilen ve propilen dahil) ve aromatiklerdir (benzen, toluen ve ksilen izomerleri dahil).

Petrol rafinerileri, petrol fraksiyonlarının akışkan katalitik parçalanmasıyla olefinler ve aromatikler üretir. Kimya tesisleri, etan ve propan gibi doğal gaz sıvılarının buharla parçalanmasıyla olefinler üretir. Aromatikler, naftanın katalitik reformingiyle üretilir. Olefinler ve aromatikler solventler, deterjanlar ve yapıştırıcılar gibi çok çeşitli malzemelerin yapı taşlarıdır. Olefinler plastiklerde, reçinelerde, elyaflarda, elastomerlerde, yağlayıcılarda ve jellerde kullanılan polimerlerin ve oligomerlerin temelini oluşturur.

2019 yılında küresel etilen üretimi 190 milyon ton, propilen ise 120 milyon ton olarak gerçekleşti. Aromatik üretimi ise yaklaşık 70 milyon tondur. En büyük petrokimya endüstrileri Amerika Birleşik Devletleri ve Batı Avrupa'da bulunmaktadır; ancak yeni üretim kapasitesindeki en büyük büyüme Orta Doğu ve Asya'da yaşanıyor. Bölgeler arası önemli miktarda petrokimya ticareti vardır.

Birincil petrokimyasallar, kimyasal yapılarına göre gruplara ayrılır:

·        Olefinler eten, propen, bütenler ve bütadien içerir. Etilen ve propilen endüstriyel kimyasalların ve plastik ürünlerin önemli kaynaklarıdır. Bütadien sentetik kauçuk yapımında kullanılır.

·        Aromatikler, benzen, toluen ve ksilenleri (BTX) içerir; bunlar, öncelikle petrol rafinerilerinden elde edilen nafta kullanılarak katalitik dönüştürücülerde üretilen reformatın ekstraksiyonu yoluyla elde edilir. BTX, alternatif olarak, alkanların aromatizasyonuyla da üretilebilir. Benzen, boyalar ve sentetik deterjanlar için bir hammaddedir, benzen ve toluen, poliüretan yapımında kullanılan izosiyanatların (metilen difenil diizosiyanat ve toluen diizosiyanat) hammaddesidir. Üreticiler plastik ve sentetik elyaf üretiminde için ksilen kullanıyor.

·        Sentez gazı, metanol ve diğer kimyasalları üretmek için karbon monoksit ve hidrojen karışımı kullanılr. Buhar parçalayıcılar, amonyak üretiminde gerekli hidrojen için kullanılan buhar reforming tesisleriyle karıştırılmamalıdır. Gübre üresini yapmak için amonyak ve çözücü, kimyasal ara madde olarak metanol kullanılır.

·        Doğal gaz işleme tesislerinden elde edilen primer ürünler metan, etan, propan ve bütanlardır.

·        Metanol ve formaldehit.


Petrokimya Kompleksi: doğal gaz fabrikası, rafineri ve petrokimya kompleksinin basit bir entegrasyon şeması (Petrokimya Kompleksi)

 

Petrokimya Kompleksi (petrochemical complex)

https://en.wikipedia.org/wiki/Petrochemical

24 Ağustos 2023

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)