Perseverance, Gezici (Perseverance, rover)

Perseverance (Percy), NASA'nın Mars 2020 misyonunun bir parçası olarak Mars'taki Jezero kraterini keşfetmek için tasarlanmış, araba boyutunda bir Mars gezginidir. Jet Propulsion Laboratuvarı tarafından üretildi ve 30 Temmuz 2020 11:50 UTC'de fırlatıldı.

Gezginin Mars'a başarılı bir şekilde indiğine dair onay 18 Şubat 2021 20:55 UTC'de alındı. 28 Eylül 2024 itibarıyla Perseverance, inişinden bu yana 1283 sol (1318 Yer günü veya 3 yıl, 7 ay ve 10 gün) boyunca Mars'ta aktifti. Gezginin gelişinin ardından NASA, iniş alanına Octavia E. Butler Landing adını verdi. (UTC: Coordinated Universal Time)

Perseverance, bir önceki gezici Curiosity'ye benzer bir tasarıma sahip olmasına rağmen kısmen geliştirilmiştir. Yedi ana yük aracı, on dokuz kamera ve iki mikrofon taşır.

Gezici ayrıca, 19 Nisan 2021'de başka bir gezegende ilk motorlu uçak uçuşunu gerçekleştiren deneysel bir teknoloji test alanı olan mini helikopter Ingenuity'yi Mars'a taşıdı. 18 Ocak 2024'te (UTC), 72. ve son uçuşunu zorlukla gerçekleştirdi. Rotor kanatlarının iniş sırasında hasar görmesi (muhtemelen dördünün de), NASA'nın onu emekliye ayırmasına neden oldu.

Gezicinin hedefleri arasında yaşamı destekleyebilecek eski Mars ortamlarını belirlemek, bu ortamlarda mevcut olan eski mikrobiyal yaşamın kanıtlarını aramak, Mars yüzeyinde depolamak için kaya ve toprak örnekleri toplamak ve gelecekteki mürettebata hazırlanmak için Mars atmosferinde oksijen üretimini test etmek yer alıyordu.


(a) Mars 2020 özçekimi (perseverance gezgini ve yaratıcı cihaz içeriyor).
(b) Bilimsel enstrümanlar diyagramı
(c) JPL'de (Jet Propulsion Laboratory) Perseverance gezgini.
(d) Perseverance'daki baz radyo istasyonunun konumu
(e) JPL Mars Tersanesi'nde prosedürleri test etmek ve sorunları çözmek için kullanılan Perseverance'ın tam ölçekli ikiz mühendislik modeli OPTIMISM gezgini
(f) Gökyüzü vincine bağlı Perseverance'in bir illüstrasyonu
(g) Perseverance'in paraşütü

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Perseverance_(rover)

29 Eylül 2024

 

GERİ (astrobiyoloji)