Periyodik Tablo (periodic table)

Periyodik tablo (veya elementlerin periyodik tablosu), kimyasal elementleri sıralar (periyotlar) ve kolonlar (gruplar) halinde düzenler; kimyanın düzenleyici bir simgesi olup, fizikte ve diğer bilimlerde yaygın olarak kullanılır. Periyodik tablo, elementler atom numaralarına göre düzenlendiğinde, özelliklerinin yaklaşık olarak tekrarlandığını söyleyen periyodik yasanın bir tasviridir. Tablo, blok adı verilen dört kabaca dikdörtgen alana bölünmüştür. Aynı gruptaki elementler benzer kimyasal özellikler gösterme eğilimindedir.

Dikey, yatay ve çapraz eğilimler periyodik tabloyu karakterize eder. Metalik karakter bir grupta aşağı doğru artarken, bir periyotta soldan sağa doğru azalır. Periyodik tablonun sol alt köşesinden sağ üst köşesine doğru metalik olmayan karakter artar.

·        Genel kabul gören ilk periyodik tablo, 1869'da Rus kimyager Dmitri Mendeleev'inkiydi; periyodik yasayı, kimyasal özelliklerin atom kütlesine bağımlılığı olarak formüle etti.

O zamanlar tüm elementler bilinmediğinden, hazırladığı periyodik tabloda boşluklar vardı; ancak Mendeleev, bazı eksik elementlerin bazı özelliklerini tahmin etmek için periyodik yasayı başarıyla kullandı.

·        Periyodik yasa, 19. yüzyılın sonlarında temel bir keşif olarak kabul edildi.

·        20. yüzyılın başlarında, atom numaralarının keşfi ve kuantum mekaniğindeki ilgili öncü çalışmalarla, her iki fikir de atomun iç yapısını aydınlatmaya hizmet ederek açıklandı.

Periyodik tablonun tanınabilir şekilde modern bir biçimine, 1945'te Glenn T. Seaborg'un aktinitlerin aslında d-blok elementlerinden ziyade f-blok olduğunu keşfetmesiyle ulaşıldı.

Periyodik tablo ve periyodik yasa, artık modern kimyanın merkezi ve vazgeçilmez bir parçasıdır.


Elementlerin özelliklerindeki periyodik eğilimler


Kimyasal elementlerin bir periyodik tablosu

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Periodic_table

26 Haziran 2023

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)