Ozon Tabakasının İncelmesi (ozone depletion)

Ozon tabakasının incelmesi, 1970'lerin sonlarından bu yana gözlemlenen birbiriyle ilişkili iki olaydan oluşur: Yer’in atmosferindeki toplam ozon miktarında yaklaşık yüzde dört oranında istikrarlı bir azalma ve ilkbaharda Yer’in kutup bölgeleri etrafındaki stratosferik ozonda (ozon tabakası) çok daha büyük bir azalma. İkinci olaya ozon deliği denir. Bu stratosferik olaylara ek olarak ilkbaharda kutupsal troposferik ozon tabakasının incelmesi olayları da vardır.

Ozon tabakasının incelmesinin ve ozon deliğinin ana nedenleri üretilen kimyasalmaddelerdir; özellikle üretilen halokarbon soğutucular, solventler, itici gazlar ve köpük şişirici maddeler. Bu bileşikler yüzeyden yayıldıktan sonra türbülanslı bir karışımla stratosfere taşınıyor ve moleküllerin çökebileceğinden çok daha hızlı karışıyor. Stratosfere ulaştıklarında, ozonun (O3) oksijene (O2) parçalanmasını katalize eden fotoayrışma yoluyla halojen grubundan atomları serbest bırakırlar. Halokarbon emisyonları arttıkça her iki ozon tabakasının incelmesinin de arttığı gözlemlendi.

Ozon tabakasının incelmesi ve ozon deliği, artan kanser riskleri ve diğer olumsuz etkiler konusunda dünya çapında endişe yaratmıştır. Ozon tabakası, zararlı dalga boylarındaki ultraviyole ışığın Yer atmosferinden geçmesini engeller. Bu dalga boyları, bitki ve hayvanlara zarar vermenin yanı sıra, ozonun incelmesi sonucu dramatik bir şekilde artacağı tahmin edilen cilt kanseri, güneş yanığı, kalıcı körlük ve kataraktlara da neden oluyor.

Bu endişeler 1987'de kloroflorokarbonlar9n, halonların ve ozon tabakasını incelten diğer kimyasalların üretimini yasaklayan Montreal Protokolü'nün kabul edilmesine yol açtı. Zamanla bilim adamları, eski soğutucuların yerini alacak, daha düşük küresel ısınma potansiyeline sahip yeni soğutucu akışkanlar geliştirdiler.

Yasak 1989'da yürürlüğe girdi. Ozon seviyeleri 1990'ların ortalarında istikrara kavuştu ve 2000'li yıllarda güney yarımkürede jet akımının güney kutbuna doğru kaymasının durması ve hatta tersine dönmesiyle düzelmeye başladı.

Ozon deliğinin 2075 yılı civarında 1980 öncesi seviyelere ulaşması beklenirken, toparlanmanın önümüzdeki yüzyılda da devam edeceği tahmin ediliyordu. 2019'da NASA, ozon deliğinin 1982'de ilk keşfedilmesinden bu yana en küçük olduğunu bildirdi, mevcut düzenlemelere göre ozon tabakasının 2045 yılına kadar tamamen yenileneceğini belirtti. Montreal Protokolü bugüne kadarki en başarılı uluslararası çevre anlaşması olarak kabul ediliyor.

(a) Ozon döngüsü, (b) küresel aylık ortalama toplam ozon miktarı

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Ozone_depletion#

17 Kasım 2024

 

GERİ (doğal kaynaklar)