Öznellik ve Nesnellik–Felsefe (subjectivity and objectivity–philosophy)

Öznellik ve nesnellik arasındaki ayrım, felsefenin temel bir fikridir; özellikle epistemoloji ve metafizik. Genellikle bilinç, kişilik, zihin felsefesi, dil felsefesi, gerçeklik, hakikat ve iletişim tartışmalarıyla ilgilidir (örneğin anlatı iletişimi ve gazetecilikte).

·        Bir şey bir zihne bağlıysa (önyargılar, algı, duygular, görüşler, hayal gücü veya bilinçli deneyim) özneldir. Eğer bir iddia yalnızca duyarlı bir varlığın bakış açısından bakıldığında doğruysa, bu öznel olarak doğrudur. Örneğin, bir kişi havanın oldukça sıcak olduğunu düşünürken, bir başkası aynı havanın çok sıcak olduğunu düşünebilir; her iki görüş de özneldir. Öznellik kelimesi felsefi anlamda özneden gelir, yani perspektifler, duygular, inançlar ve arzular gibi benzersiz bilinçli deneyimlere sahip olan veya (bilinçli olarak) başka bir varlık (bir nesne) üzerinde hareket eden veya güç sahibi olan bir birey anlamına gelir.

·        Bir şey, bir zihinden bağımsız olarak doğrulanabilirse nesneldir. Bir iddia, duyarlı bir varlığın bakış açısı dışında düşünüldüğünde bile doğruysa, nesnel doğru olarak etiketlenir. Bilimsel nesnellik, taraflılığı, önyargıları veya dış etkileri kasıtlı olarak azaltırken bilimi uygulamaktır. Ahlaki nesnellik, ahlaki veya etik kodların, birbiriyle çelişen farklı bakış açılarıyla değil, bir dizi evrensel olgu veya evrensel bir bakış açısıyla karşılaştırılması kavramıdır. Gazetecilik nesnelliği, gerçeklerin ve haberlerin asgari kişisel önyargıyla veya tarafsız veya politik olarak tarafsız bir şekilde raporlanmasıdır.

Her iki fikre de farklı kaynaklar tarafından çeşitli ve muğlak tanımlar verilmiştir, Felsefede iki kelimeyle ilgili karmaşıklıklar araştırılmış olsa da, bu iki kelime genellikle karşıt olarak kabul edilir:


Sübjektif (öznel)–arası objektivite (nesnellik) modelinin şematik gösterimi (researchgate.net/figüre)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Subjectivity_and_objectivity_(philosophy)

12 Ekim 2023

 

GERİ (bilim felsefesi, tablo)