Ortaçağ İslam Dünyasında Fizik (physics in the medieval Islamic World)

Doğa bilimleri, İslam'ın Altın Çağı boyunca (kabaca 8. yüzyılın ortalarından 13. yüzyılın ortalarına kadar) çeşitli gelişmeler gördü, klasiklere (Aristotle, Ptolemy, Euclid, Neoplatonism gibi) bir dizi yenilik ekledi.

Bu dönemde İslam teolojisi, düşünürleri bilgi bulmaya teşvik ediyordu; dönemin düşünürleri arasında Farabi, Ebu Bişr Matta, İbn Sina, el-Hassan İbn el-Heysem ve İbn Bajjah yer alır. Bu eserler ve üzerlerindeki önemli şerhler, ortaçağda bilimin pınarıydı. Dönemin lingua franca'sını Arapçaya çevrildiler.

Bilimlerde İslami bilim, Yunanlılardan Aristoteles fiziğini miras almıştı ve İslami Altın Çağ boyunca onu daha da geliştirdi. Ancak İslam dünyası, ampirik gözlemden elde edilen bilgilere daha fazla saygı duyuyor ve evrenin tek bir kanunlar dizisi tarafından yönetildiğine inanıyordu. Ampirik gözlemleri kullanmaları, bilimsel yöntemin ham biçimlerinin oluşumuna yol açtı.

İslam dünyasında fizik çalışmaları Irak ve Mısır'da başladı. Bu dönemde incelenen fizik alanları optik, mekanik (statik, dinamik, kinematik ve hareket dahil) ve astronomiyi içerir.


Raphael'in Atina Okulu'nda yeralan Aristoteles ve Platon'un fikirleri, yüzyıllar boyunca Batı Avrupalılar tarafından kısmen kaybedildi


Altın çağın bilgeleri ve mucitleri: Al-ZahrawiAbbas ibn FirnasAl-BiruniAvicennaAverroesIbn al-Nafisibn Musa al-KhwarizmiAlhazenIbn Khaldun (https://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_Golden_Age)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Physics_in_the_medieval_Islamic_world

24 Kasım 2021

 

GERİ (gravitasyon ve görelilik)
GERİ (Newton öncesi)