Orman Yönetimi (forest management)

 Orman yönetimi, genel idari, yasal, ekonomik ve sosyal yönlerin yanı sıra silvikültür, orman koruma ve orman düzenlemesi gibi bilimsel ve teknik yönlerle ilgilenen bir ormancılık dalıdır. Bu, kereste, estetik, rekreasyon, kentsel değerler, su, vahşi yaşam, iç ve kıyıya yakın balıkçılık, ağaç ürünleri, bitki genetik kaynakları ve diğer orman kaynağı değerlerinin yönetimini içerir.

Yönetim hedefleri koruma, kullanım veya ikisinin bir karışımı olabilir. Teknikler arasında kereste çıkarma, farklı türlerin ekilmesi ve yeniden dikilmesi, ormanlar boyunca yolların ve patikaların inşası ve bakımı ve yangının önlenmesi yer alır.

Orman envanterinin ve yönetim planlamasının iyileştirilmesi için uzaktan algılama, GIS (Geographic Information System) ve fotogrametri modelleme gibi birçok araç geliştirilmiştir. Bilimsel araştırmalar orman yönetimine yardımcı olmada çok önemli bir rol oynamaktadır. Örneğin, iklim modellemesi, biyolojik çeşitlilik araştırması, karbon tutumu araştırması, GIS uygulamaları ve uzun vadeli izleme, orman yönetiminin değerlendirilmesine ve iyileştirilmesine yardımcı olarak etkinliğini ve başarısını garanti eder.

Kapsam

·         İzleme ve planlama: Orman envanteri, Yaban hayatıyla ilgili hususlar, Yönetim yoğunluğu, İzleme, İklim değişikliğinin ormanlar üzerindeki etkileri

·         Orman oluşturma veya yeniden oluşturma yöntemleri: Ağaç yetiştiriciliği, Ağaç dikimi, Yeniden ağaçlandırma (Orman restorasyonu), Ağaçlandırma

·         Türler: Plantasyon ormancılığı, Ağaçlandırma, Bambu ormancılığı, Sertağaç kereste üretimi, Enerji ormancılığı, Orman çiftçiliği

·         Sorunlar: Yangınlar, Orman bozulması, Ormansızlaşma ve iklim değişikliği, Sürdürülebilir olmayan uygulamalar (Net kesim, Eşit yaşlı kereste yönetimi, Yasadışı kayıt)

·         Sertifikasyon sistemleri

·         Orman yönetimi: Topluluk ormancılığı, Orman kanunu

·         Ormansızlaşmanın ve iklim değişikliğinin azaltılması: Orman koruması (Tropikal yağmur ormanlarının korunması), Ağaçlandırma (Orman ve Toplum Direncinin Artırılması)

·         İşçiler

·         Tarih: 13. ila 16. Yüzyıl, 19. yüzyılda makineleşme. Ormanların korunması ve erken küreselleşme. 21. Yüzyıl, Günlükler

·         Toplum ve kültür: Halkın katılımı ve farkındalığı

·         Bölgeye göre: Gelişen dünya, Avrupa Birliği, Büyük Britanya, Amerika (Kanada, Amerika Birleşik Devletleri), Asya (Rusya, Endonezya), Afrika (Kongo, Kenya)


(a) Sürdürülebilirliğin tüm yönlerini içeren sürdürülebilir orman yönetimi (metsanhoidonsuositukset), (b) farklı aşamalardaki ağaçlardan elde edilen ortak orman ürünleriyle orman yönetimi yaşam döngüsünün temsili (acretrader)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Forest_management

19 Aralık 2024

 

GERİ (doğal kaynaklar)