Organometalik Kimya (organometallic chemistry)

Organometalik kimya, organometalik bileşiklerin, alkali, toprak alkali ve geçiş metalleri dahil olmak üzere bir organik molekülün, bir karbon atomu ile bir metal arasında en az bir kimyasal bağ içeren ve bazen boron, silikon ve selenyum gibi metaloidleri içerecek şekilde genişletilmiş kimyasal bileşiklerin incelenmesidir.

Organil fragmanlarına veya moleküllerine olan bağların yanı sıra, karbon monoksit (metal karboniller), siyanür veya karbür gibi 'inorganik' karbona olan bağlar da genellikle organometalik olarak kabul edilir. Geçiş metali hidritleri ve metal fosfin kompleksleri gibi bazı ilgili bileşikler, organometalik bileşiklerle ilgili tartışmalara sıklıkla dahil edilirler, ancak kesinlikle organometalik olmaları gerekmez.

İlgili, ancak farklı olan metalorganik bileşik terimi, doğrudan metal-karbon bağları olmayan, fakat organik ligandlar(*) içeren metal-karbonlu bileşiklere karşılık gelir. Metal β-diketonatlar, alkoksitler, dialkilamidler ve metal fosfin kompleksleri bu sınıfın temsili üyeleridir. Organometalik kimya alanı, geleneksel inorganik ve organik kimyanın özelliklerini birleştirir. (Ligand(*): merkezi atoma bağlı atom, molekül veya iyon.)

Organometalik bileşikler, hem stokiyometrik olarak araştırma ve endüstriyel kimyasal reaksiyonlarda, hem de katalizörlerin bu tür reaksiyonların hızlarını arttırma rolünde (örneğin, homojen kataliz kullanımlarında olduğu gibi) yaygın olarak kullanılır; burada hedef moleküller polimerleri, farmasötikleri ve birçok diğer pratik ürün türlerini kapsar.


Organometalik bileşiklere tipik bazı örnekler

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Organometallic_chemistry

22 Ağustos 2023

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)