Organik Bileşikler (organic compounds)

Bazı kimya otoriteleri organik bir bileşiği, karbon-hidrojen veya karbon-karbon bağı içeren kimyasal bir bileşik olarak tanımlar. Diğerleri, organik bir bileşiğin karbon içeren herhangi bir kimyasal bileşik olduğunu düşünüyor; örneğin,

·         Alkanlar (örn. metan CH4) ve türevleri gibi karbon içeren bileşikler evrensel olarak organik olarak kabul edilir.

·         Karbon-hidrojen ve karbon-karbon bağları olmayan karbon halojenürleri (örn. karbon tetraklorür CCl4) ve nitrojen ve oksijenli bazı karbon bileşikleri (örn. siyanür iyonu CN, hidrojen siyanür HCN, kloroformik asit ClCO2H, karbondioksit CO2 ve karbonat iyonu CO2−3) gibi diğerleri bazen inorganik olarak kabul edilir.

Karbonun katenasyon (diğer karbon atomlarıyla zincir oluşturma) yeteneğinden dolayı milyonlarca organik bileşik bilinmektedir. Organik bileşiklerin özelliklerinin, reaksiyonlarının ve sentezlerinin incelenmesi, organik kimya olarak bilinen disiplini oluşturur.

Karbon içeren bileşiklerin birkaç sınıfı (örn.eğin, karbonat tuzları ve siyanür tuzları), diğer birkaç istisna (örn. karbon dioksit ve hatta bir karbon-hidrojen bağı içermesine rağmen hidrojen siyanür) ile birlikte, genellikle inorganik olarak kabul edilir. Kimyacılar arasında tam olarak hangi karbon içeren bileşiklerin hariç tutulduğu konusunda çok az fikir birliği vardır, bu da organik bir bileşiğin kesin bir tanımını zorlaştırıyor.

Organik bileşikler Yer kabuğunun sadece küçük bir yüzdesini oluştursa da, bilinen tüm yaşam organik bileşiklere dayandığı için merkezi öneme sahiptirler. Canlılar, karbondioksitin ve su gibi bir hidrojen kaynağının ışık (fotosentez) veya diğer enerji kaynaklarını kullanan ototrofik organizmalar tarafından basit şekerlere ve diğer organik moleküllere dönüştürülmesiyle başlayan bir süreçler ağı (karbon döngüsü) aracılığıyla inorganik karbon bileşiklerini organik bileşiklere dahil eder.

Sentetik olarak üretilen organik bileşiklerin çoğu, esas olarak hidrokarbonlardan oluşan petrokimyasallardan türetilir; bunlar, yeraltındaki organik maddenin jeolojik zaman çizelgeleri boyunca yüksek basınç ve sıcaklıkta bozulmasından oluşur. Bu nihai türetime rağmen, organik bileşikler artık tarihsel olarak olduğu gibi canlılardan kaynaklanan bileşikler olarak tanımlanmamaktadır.

Kimyasal terminolojide genellikle R harfiyle gösterilen bir organil grubu, açık değeri bir karbon atomu üzerinde olan herhangi bir tek-değerlikli sübstitüenti ifade eder.


Bir nükleotid, üç alt birimden oluşan bir organik bileşik sınıfıdır: (a) tüm nükleotidlerin yapı taşları bir veya daha fazla fosfat grubu, bir pentoz şekeri ve nitrojen içeren bir bazdır, (b) nükleotidlerin nitrojen içeren bazları, (c) DNA ve RNA'nın iki pentoz şekeri (hostos)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Organic_compound

5 Mayıs 2024

 

GERİ (biyoloji)