Organ Biyolojisi (organ biology)

Çok hücreli bir organizmada organ, ortak bir işlevi yerine getirmek üzere yapısal bir birimde birleşen dokular topluluğudur. Yaşam hiyerarşisinde organ, doku ile organ sistemi arasında yer alır. Dokular, bir görevde birlikte hareket etmek üzere aynı tip hücrelerden oluşur. Farklı türdeki dokular birleşerek belirli bir işlevi olan bir organı meydana getirir. Örneğin bağırsak duvarı, epitel doku ve düz kas dokusundan oluşur.

Belirli bir vücut fonksiyonunun yerine getirilmesinde birlikte çalışan iki veya daha fazla organ, biyolojik sistem veya vücut sistemi olarak da adlandırılan bir organ sistemi oluşturur.

Bir organın dokuları genel olarak parankim, fonksiyonel doku ve destekleyici, bağlayıcı veya yardımcı işlevlere sahip yapısal doku olan stroma olarak kategorize edilebilir. Örneğin hormonları yapan bezin dokusu parankimdir, stroma ise parankimi innerve eden sinirleri, onu oksijenlendiren ve besleyen ve metabolik atıklarını uzaklaştıran kan damarlarını ve yerleştirilmesi için uygun bir yer sağlayan bağ dokularını içerir.

Bir organı oluşturan ana dokular, aynı mikrop katmanından ortaya çıkmak gibi ortak embriyolojik kökenlere sahip olma eğilimindedir. Organlar çok hücreli organizmaların çoğunda bulunur. Ökaryotların üyeleri gibi tek hücreli organizmalarda, bir organın fonksiyonel analoğu organel olarak bilinir. Bitkilerde üç ana organ vardır.

Herhangi bir organizmadaki organ sayısı kullanılan tanıma bağlıdır. Yaygın olarak kabul edilen bir tanıma göre insan vücudunda 79 organ tespit edilmiştir.


(a) İnsan vücudunun birçok iç organı, (b) çiçek, anjiyospermlerin üreme organıdır; bu ebegümeci çiçeği hermafroditiktir, ercik ve pistiller içerir, (c) bir koyunun karaciğeri ve safra kesesi

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Organ_(biology)

24 Nisan 2024

 

GERİ (biyoloji)