OREOcube (OREOcube)

OREOcube, NASA ile Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından tasarlanan ve solar ve kozmik radyasyonun seçilmiş organik bileşikler üzerindeki etkilerini araştıracak bir deneydir. Bu çalışma, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (ISS) bir harici maruz kalma tesisinde dış uzay ortamının astrobiyolojik olarak ilgili materyaller üzerindeki etkilerinin 12 aylık bir yörüngesel çalışmasından oluşacaktır.

Başlangıçta 2016 yılında başlatılması hedeflenen ancak 2024 yılı itibarıyla henüz başlatılamayan proje, uzaydaki karmaşık organik moleküllerin evrimini ve prebiyotik organik bileşiklerin korunduğu formları inceleyecek. Ayrıca katı mineral yüzeylerin organiklerin fotokimyasal evrimi, taşınması ve dağıtımında oynadığı rolü de inceleyecektir. Baş araştırmacı Pascale Ehrenfreund'dur.

OREOcube'un amacı, mineralojik olarak ilgili inorganik malzemelerin, ISS'de uzun süreli radyasyona maruz kalma sırasında organik moleküllerin stabilitesi, modifikasyonu ve bozulması üzerindeki etkisini araştırmaktır.

Prebiyotik kimyanın başlangıç maddesi olduğu düşünülen organik bileşiklerin kısmen dünya dışı kökenli olabileceği düşünülüyor. Bu, organik moleküller içeren kuyrukluyıldızların ve meteorların bombardımanı yoluyla yapılmış olabilir.

OREOcube her biri 24 örnekli hücre taşıyıcısı ve entegre bir UV/Vis/NIR spektrometresi içeren iki bağımsız 10 cm'lik küp, düşük Yer yörüngesindeki radyasyon koşullarına maruz kalan organik bileşiklerdeki değişiklikleri ölçmek için kullanılır

 OREOcube

https://en.wikipedia.org/wiki/OREOcube

24 Eylül 2024

 

GERİ (astrobiyoloji)