Ölüm-Sonrası (Otopsi) Kimya (post-mortem chemistry)

Nekrokimya veya ölüm kimyası olarak da adlandırılan ölüm sonrası kimya, ölü bir organizmanın kimyasal yapılarının, reaksiyonlarının, süreçlerinin ve parametrelerinin araştırıldığı bir kimya alt disiplinidir. Ölüm sonrası kimya adli patolojide önemli bir rol oynar. Vitreus hümor, beyin omurilik sıvısı, kan ve idrarın biyokimyasal analizleri, ölüm nedeninin belirlenmesinde veya adli vakaların aydınlatılmasında önemlidir.

Ölüm sonrası aralık ölçümü: Vitreous humor analizi (vitreus humor, gözün vitreus gövdesinde bulunan dört ila beş mililitre renksiz jeldir), beyin omurilik sıvısı analizi

Toksikolojik analiz: Kan tahlili, Doku analizi, saç ve tırnak analizi, mide içeriği.

Ölüm sonrası teşhis: Birisi öldükten sonra bir hastalığı teşhis etmek için ölüm sonrası kimya analiz testlerinin kullanılmasıdır. Bazı hastalıklar ölünceye kadar bilinmiyor ya da daha erken teşhis edilemiyor.

Ölüm sonrası biyokimya: Kurbanın ölüm zamanının belirlenmesine yardımcı olmak için cesette kan pH'ı ve çeşitli kimyasalların konsantrasyonları saptaanır. Bu kimyasallar arasında laktik asit, hipoksantin, ürik asit, amonyak, NADH ve formik asit bulunur.

Göz; vitreus humor (camsı-jel bölge), lens ve retina arasında bulunur


Ölüm-sonrası doku işlemenin özeti; beynin bütünlüğü hakkında hücresel ve hücre altı bilgileri elde etmemizi sağlayan, kullanılan çok sayıda işleme tekniğini gösteren akış şeması ( C. M Henstridge)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Post-mortem_chemistry

17 Eylül 2023

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)