Ölçü, Matematik (measure mathematics)

Matematikte ölçü kavramı, geometrik ölçülerin (uzunluk, alan, hacim) ve büyüklük, kütle ve olayların olasılığı gibi diğer ortak kavramların genelleştirilmesi ve biçimlendirilmesidir. Görünüşte farklı olan bu kavramların birçok benzerliği vardır ve sıklıkla tek bir matematiksel kapsamda birlikte ele alınabilirler. Ölçüler olasılık teorisi ve entegrasyon teorisinin temelini oluşturur, elektrik yükünde olduğu gibi negatif değerler alacak şekilde genelleştirilebilir. Ölçünün geniş kapsamlı genellemeleri (spektral ölçüler ve projeksiyon değerli ölçüleri gibi), genel olarak kuantum fiziğinde ve fizikte yaygın olarak kullanılmaktadır. Ölçü kavramına basit bir örnek, hacimdir (bir objenin uzayda ne kadar büyük yer kapladığı).

Bu kavramın arkasındaki sezgi, Arşimet'in dairenin alanını hesaplamaya çalışmasından, antik Yunan'a kadar uzanıyor. Ancak ölçü teorisinin matematiğin bir dalı haline gelmesi ancak 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında gerçekleşti. Modern ölçü teorisinin temelleri, diğerlerinin yanı sıra Émile Borel, Henri Lebesgue, Nikolai Luzin, Johann Radon, Constantin Carathéodory ve Maurice Fréchet'nin eserlerinde atıldı.


(a) Gayri resmi olarak bir ölçü, A'nın B'nin bir alt kümesi olması durumunda A'nın ölçüsünün B'nin ölçüsünden küçük veya ona eşit olması anlamında monoton olma özelliğine sahiptir. Ayrıca boş kümenin ölçüsünün 0 olması gerekir, (b) bir ölçünün sayılabilir toplamsallığı m: sayılabilir ayrık birleşim ölçüsü, her bir alt kümenin tüm ölçülerinin toplamı ile aynıdır.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Measure_(mathematics)

14 Ocak 2024

 

GERİ (matematik anasayfa)