Olasılık Teorisi (probability theory)

Olasılık teorisi veya olasılık kalkülüs, matematiğin olasılık ile ilgili dalıdır. Olasılığın birkaç farklı yorumu olmasına rağmen olasılık teorisi, kavramı bir dizi aksiyom aracılığıyla ifade ederek titiz bir matematiksel yaklaşımla ele alır. Tipik olarak bu aksiyomlar, olasılık ölçüsü olarak adlandırılan 0 ile 1 arasındaki değerleri alan bir ölçüyü, örnek uzay adı verilen bir dizi sonuca atayan bir olasılık uzayı açısından olasılığı biçimlendirir. Örnek uzayın belirtilen herhangi bir alt kümesine olay denir.

Olasılık teorisindeki temel konular, ayrık ve sürekli rastgele değişkenleri, olasılık dağılımlarını ve stokastik süreçleri içerir. Rastgele olayları mükemmel bir şekilde tahmin etmek mümkün olmasa da, davranışları hakkında çok şey söylenebilir. Olasılık teorisinde bu tür davranışları açıklayan iki önemli sonuç, büyük sayılar kanunu ve merkezi limit teoremidir. (Stokastik süreç veya proses, deterministik olmayan veya belirsiz süreçlerin veya tek bir olay olabilen veya zaman içinde rastgele bir şekilde gelişen ölçülen büyüklüklerin matematiksel soyutlamalarını sağlayan bir süreçtir.)

İstatistiğin matematiksel bir temeli olarak olasılık teorisi, verilerin nicel analizini içeren birçok insan faaliyeti için gereklidir. Olasılık teorisinin yöntemleri, istatistiksel mekanik veya sıralı tahminde olduğu gibi, durumlarına ilişkin yalnızca kısmi bilgi verilen karmaşık sistemlerin tanımları için de geçerlidir. Yirminci yüzyıl fiziğinin büyük bir keşfi, kuantum mekaniğinde tanımlanan, atomik ölçekteki fiziksel olayların olasılıksal doğasıydı.


(a) Standart sapma (bir olasılık dağılımının standart sapması, o dağılıma sahip bir rastgele değişkenin standart sapması ile aynıdır), (b) Poisson dağılımı, ayrık bir olasılık dağılımıdır, (c) Poisson dağılımı için olasılık kütle fonksiyonunun grafiği.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Probability_theory

25 Ocak 2024

 

GERİ (matematik anasayfa)