Okyanuslar (oceans)

Okyanus (deniz veya dünya okyanusu olarak da bilinir), Yer’in yaklaşık %70,8'ini kaplayan ve Yer’deki suyun %97'sini içeren bir tuzlu su kütlesidir. Bir okyanus ayrıca, dünya okyanusunun geleneksel olarak bölündüğü büyük su kütlelerinden herhangi birine de atıfta bulunabilir.

Okyanusun beş farklı bölgesini tanımlamak için farklı isimler kullanılır: Pasifik Okyanusu, Atlantik Okyanusu, Hint Okyanusu, Güney Kutbu Okyanusu ve Arctic Kutbu Okyanusu. Deniz suyu, gezegenin yaklaşık 361 000 000 km2'sini kaplar. Okyanus, Yer hidrosferinin birincil bileşenidir ve bu nedenle Yer’deki yaşam için gereklidir. Okyanus, büyük bir ısı rezervuarı görevi görerek iklim ve hava durumunu, karbon döngüsünü ve su döngüsünü etkiler.

Oşinograflar, okyanusu fiziksel ve biyolojik koşullara göre dikey ve yatay bölgelere ayırdılar.

·         Pelajik bölge, açık okyanusun yüzeyden okyanus tabanına kadar olan su kolonudur. Su sütunu ayrıca derinliğe ve mevcut ışık miktarına göre bölgelere ayrılır.

·         Fotik bölge, yüzeyden, fotosentezin oluşabileceği yüzey ışık derinliğinin %1'ine (açık okyanusta yaklaşık 200 m) kadar olan suyu içerir.

Sonuç olarak, fotik bölge en biyolojik çeşitliliktir. Bitkiler ve mikroskobik algler (serbest yüzen fitoplankton), fotosentez yoluyla organik madde üretmek için ışık, su, karbondioksit ve besinleri kullanır.

Okyanus fotosentezi, Yer atmosferindeki oksijenin yarısını üretir. Bu üst güneşli bölge, okyanus ekosisteminin çoğunu besleyen kaynağının menşeidir. Işık ancak birkaç yüz metre aşağıya nüfuz edebilir; Aşağıda okyanusun geri kalanı soğuk ve karanlıktır. Okyanusun karayla buluştuğu kıta sahanlığı daha sığdır ve derinliği birkaç yüz metre veya daha azdır. İnsan faaliyetinin kıta sahanlığı üzerinde daha büyük bir etkisi vardır.

Okyanus sıcaklıkları, okyanus yüzeyine ulaşan güneş radyasyonu miktarına bağlıdır. Tropik bölgelerde, yüzey sıcaklıkları 30 0C'nin üzerine çıkabilir. Deniz buzunun oluştuğu kutupların yakınında, dengedeki sıcaklık yaklaşık -2 0C'dir. Okyanusun tüm bölgelerinde, derin okyanus sıcaklıkları -2 0C ile 5 0C  arasında değişir.

Beş farklı okyanus bölümlerini gösteren, okyanus merkezli Yer haritası

Küresel termohalin sirkülasyonun (THC) bir haritası; mavi derin su akıntılarını, kırmızı ise yüzey akıntılarını temsil eder. (THC, büyük ölçekli okyanus sirkülasyonunun bir parçasıdır)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Ocean

19 Mayıs 2023

 

GERİ (yeryüzü tablo)