Öklid Geometrisi (euclidean geometry)

Öklid geometrisi, eski Yunan matematikçisi Öklid'e atfedilen ve geometri ders kitabı Elementler'de tanımladığı matematiksel bir sistemdir.

Öklid'in yaklaşımı, küçük bir dizi sezgisel olarak çekici aksiyomları (varsayımları) varsaymaktan ve bunlardan birçok başka önermeyi (teoremleri) çıkarmaktan ibarettir.

Öklid'in sonuçlarının çoğunu, daha önce belirtilmiş olmasına rağmen, bu önermeleri her sonucun aksiyomlardan ve daha önce kanıtlanmış teoremlerden kanıtlandığı mantıksal bir sistem halinde düzenleyen ilk kişi Öklid'ti.

Elementler, hala ortaokulda (ve lisede) ilk aksiyomatik sistem ve matematiksel kanıtların ilk örnekleri olarak öğretilen düzlem geometrisi ile başlar, üç boyutlu katı geometriye doğru gider. Elementlerin çoğu, şimdi cebir ve sayı teorisi olarak adlandırılan ve geometrik dille açıklanan olayların sonuçlarını belirtir.

İki bin yıldan fazla bir süre boyunca 'Öklidyen' sıfatı gereksizdi çünkü Öklid'in aksiyomları sezgisel olarak o kadar açık görünüyordu ki (paralel önermenin olası istisnası hariç), onlardan kanıtlanan teoremlerin kesinlikle doğru olduğu kabul ediliyordu; bu nedenle başka hiçbir geometri türü mümkün değildi.

Günümüzde ise, kendi kendine tutarlı, Öklidyen olmayan birçok başka geometri bilinmektedir; bunlardan ilkleri 19. yüzyılın başlarında keşfedilmiştir. Albert Einstein'ın genel görelilik teorisinin bir sonucu, fiziksel uzayın kendisinin Öklidyen olmadığı ve Öklid uzayının yalnızca kısa mesafeler için (kütleçekim alanının gücüne göre) iyi bir yaklaşım olduğudur.

Öklidyen geometrisi, noktalar ve çizgiler gibi geometrik objelerin temel özelliklerini tanımlayan aksiyomlardan, bu nesneler hakkındaki önermelere mantıksal olarak ilerlemesi açısından sentetik geometrinin bir örneğidir. Bu, yaklaşık 2000 yıl sonra René Descartes tarafından ortaya atılan ve geometrik özellikleri cebirsel formüller aracılığıyla ifade etmek için koordinatları kullanan analitik geometrinin tersidir.


Bazı önemli veya iyi bilinen sonuçlar:

(a) Pons asinorum veya asses köprüsü teoremi, bir ikizkenar üçgende α = β ve γ = δ olduğunu belirtir.

(b) ‘Üçgen açı toplamı teoremi’, herhangi bir üçgenin üç açısının (bu durumda α, β ve γ açılarının) toplamının her zaman 180 dereceye eşit olacağını belirtir.

(c) Pisagor teoremi, bir dik üçgenin ayakları (a ve b) üzerindeki iki karenin alanlarının toplamının hipotenüs (c) üzerindeki karenin alanına eşit olduğunu belirtir.

(d) Thales teoremi, eğer AC bir çap ise, B'deki açının dik açı olduğunu belirtir.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Euclidean_geometry

22 Ocak 2024

 

GERİ (matematik anasayfa)