Nüfus Bilimi (demography)

Nüfus bilimi (demografi), insan nüfusunun istatistiksel çalışmasıdır; büyüklükleri, bileşimleri (örneğin ırk, yaş) ve doğurganlık (doğumlar), ölüm (ölümler) ve göç etkileşimi yoluyla nasıl değiştiklerini inceler.

Demografik analiz, nüfusların boyutlarını ve dinamiklerini inceler ve ölçer; eğitim, milliyet, din ve etnik köken gibi kriterlere göre tanımlanan toplumların veya grupların tamamını kapsayabilir. Eğitim kurumları genellikle demografiyi bir sosyoloji alanı olarak ele alır, ancak çok sayıda bağımsız demografi bölümü vardır.

Bu yöntemler öncelikle insan popülasyonlarını incelemek için geliştirildi, ancak araştırmacıların sosyal aktör popülasyonlarının doğum, ölüm ve göç süreçleri yoluyla zaman içinde nasıl değişebileceğini bilmek istedikleri çeşitli alanlara genişletildi.

Demografik analiz:

·         İnsan biyolojik popülasyonları kapsamında, nüfusa ilişkin bağımsız bir tahmin geliştirmek için idari kayıtları kullanır.

·         Demografik analiz tahminleri, herhangi bir zamanda toplanan nüfus sayımı bilgilerinin doğruluğunu değerlendirmek için genellikle güvenilir bir standart olarak kabul edilir.

·         İşgücünde, işçi nüfusunun büyüklüğünü ve akışını tahmin etmek için demografik analiz kullanılır.

o    Nüfus ekolojisinde odak noktası, canlı organizmalardan oluşan bir popülasyondaki bireylerin doğumu, ölümü ve göçü olarak tanımlanır,

o    Alternatif olarak sosyal insan bilimleri, firmaların ve kurumsal biçimlerin hareketini içerebilir.

·         İş planlarında işletmenin coğrafi konumuna bağlı nüfusu tanımlamak için sıklıkla kullanılır.

Demografik analiz genellikle DA olarak kısaltılır. 2010 ABD Nüfus Sayımı için ABD Nüfus Sayımı Bürosu DA kategorilerini genişletti. Ayrıca 2010 ABD Nüfus Sayımı'nın bir parçası olarak DA artık bağımsız konut tahminleri ile farklı önemli zaman noktalarındaki nüfus sayımı adres listeleri arasındaki karşılaştırmalı analizi de içeriyor.

Hasta demografisi, hasta ve acil durum iletişim bilgileri ve hasta tıbbi kayıt verileri gibi herhangi bir tıbbi kuruma ait verilerin temelini oluşturur. Bir hastanın tanımlanmasına ve istatistiksel analiz amacıyla kategorilere ayrılmasına olanak tanır. Hasta demografisi şunları içerir: doğum tarihi, cinsiyet, ölüm tarihi, posta kodu, etnik köken, kan grubu, acil durum iletişim bilgileri, aile doktoru, sigorta sağlayıcı verileri, alerjiler, önemli teşhisler ve önemli tıbbi geçmiş.

Resmi demografi, çalışma nesnesini nüfus süreçlerinin ölçümüyle sınırlarken, daha geniş sosyal demografi veya nüfus çalışmaları alanı aynı zamanda bir nüfusu etkileyen ekonomik, sosyal, kurumsal, kültürel ve biyolojik süreçler arasındaki ilişkileri de analiz eder.


Dünya nüfusunun demografisi; 1950'den 2100'e (Wikipedia)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Demography

5 Mart 2024

 

GERİ (sosyalbilimler anasayfa)