Nörokimya (neurochemistry)

Nörokimya, sinir sisteminin fizyolojisini kontrol eden ve etkileyen nörotransmiterler ve psikofarmasötikler, nöropeptitler gibi diğer moleküller dahil olmak üzere kimyasalların incelenmesidir. Nörobilimdeki bu özel alan, nörokimyasalların, nöronların, sinapsların ve sinir ağlarının işleyişini nasıl etkilediğini inceler. Nörokimyacılar, sinir sistemindeki organik bileşiklerin biyokimyasını ve moleküler biyolojisini ve bunların kortikal plastisite, nörojenez ve nöral farklılaşma dahil bu tür nöral süreçlerdeki rollerini analiz eder.

Nörokimyanın en önemli araştırma alanlarından biri travma sonrası stres bozukluğunun (PTSD) beyni nasıl değiştirdiğini incelemektir. Nörotransmitter düzeyindeki dalgalanmalar, bir PTSD epizodunun meydana gelip gelmeyeceğini ve bu epizodun ne kadar süreceğini belirleyebilir. Dopamin, norepinefrinden daha az etkiye sahiptir. Farklı nörokimyasallar beynin farklı kısımlarını etkileyebilir. Bu, PTSD için kullanılacak ilaçların diğer beyin süreçleri üzerinde istenmeyen bir etkiye sahip olmamasını sağlar. PTSD ile ilişkili kabusları hafifletmeye yardımcı olacak etkili bir ilaç Prazosin'dir.


Omurilikteki nörokimyasal aracıların özeti: Periferde görüldüğü gibi, omurilikte ağrı iletimini artırmak için çalışan birçok modülatör bulunmaktadır. Bu faktörlere ek olarak, omurilik içindeki nosiseptif aracılı değişiklikler, iyon kanalı ekspresyonundaki değişiklikleri ve glial hücre aktivasyonunu da içerir. Bu değişiklikler akut ağrıdan kronik ağrıya geçişte rol oynar (https://aneskey.com/mechanisms-of-pain-in-thoracic-surgery/)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Neurochemistry

27 Ağustos 2023

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)