Normal Bilim (normal science)

Thomas Samuel Kuhn tarafından Bilimsel Devrimlerin Yapısı'nda (1962) tanımlanan ve ayrıntılandırılan normal bilim, bilim adamlarının yerleşik bir paradigma veya açıklayıcı çerçeve içinde teoriler oluşturan, gözlemleyen ve deneyler yapan düzenli çalışmalarıdır.

Bilimi bulmaca çözme olarak değerlendiren Kuhn, normal bilimi, bu teorinin altında yatan varsayımları sorgulamaları veya zorlamaları, yerleşik geniş teoriye uygun olarak yavaş yavaş biriken ayrıntılar olarak açıkladı.

Kuhn'un tarihselciliğinde bir paradigmadan diğerine geçmek, bilimsel varsayımlar evrenini tamamen değiştirir. Kuhn çevrimi beş aşamada açıklanabilir.

Normal Bilim (Normal Science): Normal bilim, Kuhn çevriminin ilk adımıdır.

Bilim Öncesi (Pre-science): Paradigma öncesi aşama olarak da adlandırılan bilim öncesi, Kuhn çevriminin ön-adımıdır. Bilim öncesinde, alanın temel sorunlarını çözecek kadar olgun bir anlayış modeli (alan paradigması) henüz yoktur.

Model Sapması (Model Drift): Model sapması, Kuhn çevriminin ikinci adımıdır. Model, bir alanın üyelerinin ilgilendikleri sorunları çözmesine izin verir.

Model Krizi (Model Crisis): Model krizi, Kuhn çevriminin üçüncü adımıdır. Bu adımda, bir alanın durumu şimdiye kadar araştırılmış olup artık rasyonel kararlar alamadığından krize girer.

Model Devrimi (Model Revolution): Model devrimi, Kuhn dördüncü adımıdır. Model devrimi adımı, krizden bir veya daha fazla rakip çevriminin model ortaya çıktığında başlar.

Paradigma Değişimi (Paradigm Change): Paradigma kayması olarak da adlandırılan paradigma değişimi, Kuhn çevriminin beşinci ve son adımıdır. Bu adımında, yeni paradigma, alana yeni gelenlere olduğu kadar zaten içinde olanlara da öğretilir.


Kuhn Çevrimi (yararlanılan kaynak: https://beyondmainstream.org/theories/)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Normal_science

9 Ekim 2021

 

GERİ (bilim çalışmaları)
GERİ (bilim ve teknoloji çalışmaları)
GERİ (bilim tanımlar)