Newton Hareket Yasaları (Newton's
laws of motion)

Newton hareket yasaları, bir cisim üzerine etki eden kuvvetler ve cismin hareketi arasındaki ilişkileri ortaya koyan üç yasadır. Bunlar, İlk kez Isaac Newton tarafından 5 Temmuz 1687 tarihinde yayımlanan Philosophiae Naturalis Principia Mathematica adlı çalışmada ortaya konmuştur.

Bu yasalar klasik mekaniğin temelini oluşturmuş, bizzat Newton tarafından fiziksel nesnelerin hareketleri ile ilgili birçok olayın açıklanmasında kullanılmıştır. Newton, çalışmasının üçüncü bölümünde, bu hareket yasalarını ve yine kendi bulduğu evrensel kütleçekim yasasını kullanarak Kepler'in gezegensel hareket yasalarının elde edilebileceğini göstermiştir.




Birinci Yasa (Eylemsizlik Prensibi)

Bir nesneye dış kuvvet etkimediği sürece, duruyorsa durmaya, hareketli ise sabit hızla dümdüz ilerlemeye devam eder. Nesnelerin hareketini değiştirecek bir kuvvet olmadığı sürece, kendi hareket durumlarında kalacaklarını belirten eylemsizlik hakkında bir ifade olarak da alınabilir. Hareketteki herhangi bir değişim ivme ile ilişkilidir; o zaman Newton’un 2.Yasası uygulanır. Aslında Birinci Yasa, İkinci Yasa’nın net dış kuvvetin sıfır olduğu bir özel durumudur.

Eylemsizlik yasası: Tüm cisimler bir kuvvet etkisi tarafından durumunu değiştirmeye zorlanmadıkça düzgün doğrusal hareketini veya durağanlığını korur.

Newton’un birinci yasası, evrendeki şu temel simetri hakkında sonuçlar içerir: Düz bir çizgi üzerindeki bir hareket durumu, durağan olmak kadar “doğal” görülmelidir. Eğer bir nesne bir referans çerçevesinde durgunsa, nesnenin yanından geçen bir referans çerçevesindeki gözlemciye göre düz bir çizgide ilerliyor gibi görünür. Hangi referans çerçevesinin “özel” olduğunu söylemenin yolu yoktur; dolayısıyla tüm sabit hızlı referans çerçeveleri eşdeğer olmalıdır.

Eylemsiz referans sistemi adı verilen öyle referans sistemleri seçebiliriz ki, bu sistemde bulunan bir parçacık üzerine bir net kuvvet etki etmiyorsa cismin hızında herhangi bir değişiklik olmaz. Bu yasa genellikle şu şekilde basitleştirilir:

Bir cisim üzerine dengelenmemiş bir dış kuvvet etki etmedikçe, cisim hareket durumunu (durağanlık veya sabit hızlı hareket) korur.


Merkezcil kuvvet örneği: topu çembersel olarak hareket ettirmek için ipin gereken merkezcil kuvveti sağlaması gerekir. İp koparsa, top düz bir çizgi üzerinde hareket ederek uzaklaşır


Şekilde gerüldüğü gibi, bağlayıcı kuvvetin yokluğunda hareketin düz olması, Newton’un 1.yasasına örnektir. Buradaki örnekte, etkiyen başka bir net kuvvet olmadığını varsaymıştır; sürtünmesiz yüzeydeki yatay hareket gibi.

İkinci Yasa (Dinamiğin Temel Prensip)

Newton'un 2.yasası dinamiği temel prensibidir ve geniş aralıkta geçerli bir fiziksel olgudur. Ama Korunum Yasaları gibi bir temel ilke değildir. Kuvvetin, sadece net dış kuvvet olduğu durumlara uygulanır. Kütlenin değiştiği (madde kazanılan veya kaybedilen, ya da ışık hızına yakın hızda hareketteki görelili etkilere bağlı olarak kütlenin değiştiği) durumlara doğrudan uygulanamaz. Kuantum mekaniğine başvurulması gereken küçük atomik ölçeklere doğrudan uygulanamaz.

Dinamiğin temel prensibi: Bir cismin momentumundaki değişim, cisim üzerine uygulanan itme ile orantılıdır ve itmenin uygulandığı düz doğru boyunca meydana gelir.

Eylemsiz bir referans sisteminde, bir partikül üzerindeki net kuvvet onun çizgisel momentumunun zamanla değişimi ile orantılıdır. Momentum (mv), kütle ile hızın çarpımına eşittir.

F = d (mv)/dt

Kuvvet ve momentum vektörel nicelikler olduğundan, net kuvvet cisim üzerine etki eden tüm kuvvetlerin vektörel toplamı ile bulunur. Bu yasa genellikle şu şekilde ifade edilir:

Bir cisim üzerindeki net kuvvet, cismin kütlesi ile ivmesinin çarpımına eşittir.

F=ma

Newton'un 2.Yasası, kütleleri farklı nesnelere uygulanan aynı büyüklükteki kuvvetlerin sonuçlarını karşılaştırmaya olanak tanır.

Üçüncü Yasa (Etki – Tepki Prensibi)

Evrendeki tüm kuvvetler, eşit ve zıt yönlü çiftler hâlinde varolur. Yalıtılmış kuvvetler yoktur; bir nesneye etkiyen her dış kuvvet için aynı büyüklükte ama ters yönde bir kuvvet vardır ve dış kuvveti uygulayan nesneye geri etkir.

İç kuvvetler durumunda, bir sistemin bir kısmındaki bir kuvvet, sistemin başka bir noktasındaki tepki kuvveti ile karşılaşır. Dolayısıyla yalıtılmış bir sistem herhangi bir şekilde sisteme bir bütün olarak net bir kuvvet uygulayamaz. Bir sistem, tümüyle içsel kuvvetler ile kendi kendini harekete geçiremez; bir net kuvvet ve ivme kazanamaz; kendi dışında bir nesne ile etkileşmesi gerekir.

Etki-tepki yasası: Her kuvvete karşılık, her zaman eşit ve ters bir tepki kuvveti vardır; veya iki cismin birbirine uyguladığı kuvvetler her zaman eşit ve zıt yönelimlidir.

İki kütle üzerindeki kuvvetlerin yapılarını ve kökenlerini belirtmeden, Newton’un 3.yasasına göre eğer kuvvetler iki kütlenin kendisinden doğuyorsa, büyüklükleri eşit ve yönleri zıt olmalıdır. Böylece net kuvvet bütünüyle içsel kuvvetlerde doğar.
  

Newton'un 3.yasası, doğadaki temel simetri ilkelerinden biridir. Doğada bunun çiğnendiğine ilişkin hiçbir örnek olmadığından, sezgiye karşıt gibi görünen durumların çözümlenmesi için kullanışlı bir elemandır.


https://en.wikipedia.org/wiki/Newton%27s_laws_of_motion

3 Ağustos 2019



GERİ (yasalar)
GERİ (astrofizik)
GERİ (klasik mekanik)
GERİ (fizik anasayfa)