Neptüne Trojan (neptune trojan)

Neptün trojanlar, diğer gezegenlerin trojanlarına benzer şekilde, Neptün'ün kararlı Lagrange noktalarından birinin yakınında Güneş'in yörüngesinde bulunan gövdelerdir. Bu nedenle, Neptün ile yaklaşık olarak, aynı yörünge periyoduna sahip olup, aynı yörünge yolunu takip ederler. (Gök mekaniğinde Lagrange noktaları küçük kütleli denge noktalarıdır.)

Şu anda yirmi iki Neptün trojan bilinmektedir, bunlar:

·        19 yörünge, Güneş-Neptün yakınında L4 Lagrange noktası Neptün'ün 60° önündedir
·        3 yörünge, Neptün'ün L5 bölgesinin yakınında Neptün'ün 60° arkasındadır

Neptün trojanlar, Jüpiter trojanlara benzetilerek 'trojan' olarak adlandırılır.

2005 TN53, Neptünün dış solar sistemdeki yörüngesine öncülük eden, yaklaşık 80 kilometre çapında, eğimli bir Neptün trojandır.

2005 TN53, yüksek eğimli (> 250) bir yörüngede keşfedildi; bu önemli bir keşifti. Çünkü ‘kalın’ bir trojanı (Jüpiter trojanların 400 'ye kadar eğimleri var) öneriyordu. Böyle bir oluşum, ‘yerinde (in situ)’ veya ‘çarpışmayla’ değil, ‘donmada’ yakalanmanın bir göstergesiydi. Bu durum, büyüklük sırasına göre, büyük (yarıçapı ≈ 100 km) Neptün trojanların Jüpiter trojanlardan daha fazla olabileceğinden şüphelenilmesine yolaçtı.

2010 yılında, bilinen ilk L5 Neptune trojan olan 2008 LC18'in keşfi duyuruldu. Neptünün izleyen L5 bölgesini gözlemlemek şu anda çok zordur, çünkü görüş hattı boyunca yıldızlarla dolu bir gökyüzü alanı olan Samanyolunun merkezine kadar uzanıyor.


Neptün L4 trojanlar, referans olarak plutinolar

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Neptune_trojan

24 Mart 2022

 

GERİ (astronomik obje)
GERİ (minör gezegenler)
GERİ (küçük solar sistem)