Mühendislik Matematiği (engineering mathematics)

Mühendislik matematiği, genellikle mühendislik ve endüstride kullanılan matematiksel yöntem ve tekniklerle ilgili uygulamalı matematiğin bir dalıdır.

Daha geniş mühendislik bilimi kategorisine ait olabilecek mühendislik fiziği ve mühendislik jeolojisi gibi alanların yanısıra, mühendislik matematiği, mühendislerin, hem uzmanlıkları dışındaki pratik, teorik ve diğer hususlara yönelik ihtiyaçları, ve hem de çalışmalarında etkili olacak kısıtlamalarla başa çıkma ihtiyaçları tarafından motive edilen disiplinler arası bir konudur.

Tanım

Tarihsel olarak mühendislik matematiği çoğunlukla uygulamalı analizlerden oluşuyordu; en önemli oanlar,

·         Diferansiyel denklemler

·         Gerçek ve karmaşık analiz (vektör ve tensör analizi dahil)

·         Yaklaşıklık teorisi (genel olarak asimptotik, varyasyonel ve pertürbatif yöntemleri, temsilleri, sayısal analizi içerecek şekilde yorumlanmıştır)

·         Fourier analizi

·         Potansiyel teorisi

·         Doğrusal cebir ve uygulamalı olasılık

Matematiğin bu alanları, Newton fiziğinin gelişimi ve o dönemin matematiksel fiziği ile yakından bağlantılıydı. Bu tarih aynı zamanda bir miras da bıraktı: 20. yüzyılın başlarına kadar klasik mekanik gibi konular genellikle Amerikan üniversitelerinin uygulamalı matematik bölümlerinde öğretiliyordu, akışkanlar mekaniği hala mühendislik bölümlerinin yanı sıra (uygulamalı) matematikte de öğretilebiliyordu.

Modern sayısal bilgisayar yöntemlerinin ve yazılımlarının başarısı, bilim ve mühendislik alanlarındaki olayların simülasyonu ve sorunların çözümü için zaman zaman yüksek performanslı hesaplamayı kullanan hesaplamalı matematik, hesaplamalı bilim ve hesaplamalı mühendisliğin ortaya çıkmasına yol açmıştır. Bunlar genellikle disiplinler arası alanlar olarak kabul edilir, ancak aynı zamanda mühendislik matematiğinin de ilgi alanına girer.

Uzmanlaşmış dallar mühendislik optimizasyonunu ve mühendislik istatistiklerini içerir.

Yükseköğretimde mühendislik matematiği, genellikle matematiksel yöntemler ve modeller derslerinden oluşur.

(a) 3-dimensional plot of the absolute value of the complex gamma function (Wiki).

(b) Diagram of orbital motion of a satellite around the Earth, showing perpendicular velocity and acceleration (force) vectors, represented through a classical interpretation (Wiki).

(c) The graph shows the function xT(t) (blue) and the partial Fourier Sum (from n=0 to n=N) (red) (Fourier Series Examples)


https://en.wikipedia.org/wiki/Engineering_mathematics

22 Ocak 2024

 

GERİ (matematik anasayfa)