Minkowski Uzayı (Minkowski space)

Matematiksel fizikte Minkowski uzay (veya Minkowski uzay-zaman), herhangi iki olay arasındaki uzay-zaman aralığının kaydedildikleri atalet referans çerçevesinden bağımsız olduğu dört boyutlu bir manifoldda üç-boyutlu Öklid uzayı ve zamanın bir kombinasyonudur. İlk olarak matematikçi Hermann Minkowski tarafından Maxwell'in elektromagnetizma denklemleri için geliştirilmiş olmasına rağmen, Minkowski uzay-zamanın matematiksel yapısının özel görelilik varsayımlarıyla belirtildiği gösterilmiştir.

Minkowski uzayı, Einstein'ın özel görelilik teorisi ile yakından ilişkilidir ve özel göreliliğin formüle edildiği en yaygın matematiksel yapıdır. Öklid uzay ve zamanındaki tek tek bileşenler, uzunluk daralması ve zaman genişlemesi nedeniyle farklılık gösterebilirken, Minkowski uzay-zamanında, tüm referans çerçeveleri, olaylar arasındaki uzay-zamandaki toplam mesafe üzerinde birleşecektir. Zamanı 3 uzamsal boyuttan farklı olarak ele aldığından Minkowski alanı, dört boyutlu Öklid uzayından farklıdır.

3 boyutlu Öklid uzayında (örneğin, Galilean göreliliğinde basitçe uzay), izometri grubu (normal Öklid mesafesini koruyanlar) Öklid grubudur. Bu, dönmeler, yansımalar ve çevrilmelerle oluşturulur. Zaman dördüncü boyut olarak değiştirildiğinde, zamandaki diğer dönüşümler ve Galilean artışları eklenir ve tüm bu dönüşümlerin grubuna Galilean grubu denir. Tüm Galilean dönüşümleri 3 boyutlu Öklid mesafesini korur. Bu mesafe tamamen uzaysaldır. Zaman farklılıkları da ayrı ayrı korunur. Bu, uzay ve zamanın iç içe geçtiği özel göreliliğin uzay-zamanını değiştirir.

Uzay-zaman, içeriğe bağlı olarak çeşitli şekillerde Minkowski metriği, Minkowski norm karesi veya Minkowski iç çarpımı olarak adlandırılan belirsiz, dejenere olmayan iki doğrusal bir formla donatılmıştır. Minkowski iç çarpımı, bağımsız değişken olarak koordinat farkı vektörü verildiğinde iki olay arasındaki uzay-zaman aralığını verecek şekilde tanımlanır. Bu iç çarpımla donatılan uzay-zamanın matematiksel modeline Minkowski uzayı denir. Minkowski uzayı için Galile grubunun analogu, uzay-zaman aralığını (uzamsal Öklid mesafesinin aksine) koruyan Poincaré grubudur.

Manifoldlar olarak Galilean uzay-zamanı ve Minkowski uzay-zamanı aynıdır. Bunlar da hangi yapıların tanımlandığına göre farklılık gösterirler. Birincisi, koordinatları Galilean dönüşümleriyle ilişkilendirilen eylemsiz çerçevelerle birlikte Öklid mesafe fonksiyonu ve zaman aralığına (ayrı olarak) sahipken, ikincisi, koordinatları Poincaré dönüşümleriyle ilişkilendirilen eylemsiz çerçevelerle birlikte Minkowski metriğine sahiptir.

(a) Bir Minkowski uzay-zaman ışık konisi diagramı, orijinde bir E= (0,0,0,0) olayına karşılık gelen farklı nedensel bölgeleri gösterir; zaman benzeri bölgeler (ışık konilerinin içinde), orijindeki olay ile zaman benzeri bölgelerdeki bir olay arasında nedensel bir ilişki olabileck bölgelerdir (burada v < c)

(b) Bir modifiye bir Minkowski uzay-zaman diagramı ct ve x ortogonal boyutları ile gösterilmiştir; bir obje, dünya-çizgisinde sabit bir hız v=Δx/Δt ile hareket eder, (burada v < c)

(http://www.euclideanrelativity.net/resources/Relativity%20Simplified.pdf)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Minkowski_space

2 Mayıs 2021

 

GERİ (özel görelilik kuramı)
GERİ (gravitasyon ve görelilik)