Minkowski Diagramı (spacetime diagram)

Uzayzaman diagramı olarak da bilinen Minkowski diagramı, 1908'de Hermann Minkowski tarafından geliştirilmiş olup, özel görelilik teorisinde uzay ve zamanın özelliklerinin bir gösterimini sağlıyor; zaman uzaması ve uzunluk kısalması gibi ilgili fenomenlerin matematiksel denklemler olmadan kalitatif olarak anlaşılmasına olanak tanır.

En iyi bilinen uzay-zaman diagramları sınıfı, 1908'de Hermann Minkowski tarafından geliştirilen Minkowski diagramları olarak bilinir.

Minkowski diagramları, bir uzay boyutundan ve bir zaman boyutundan oluşan bir evrende meydana gelen olayları tasvir eden iki-boyutlu grafiklerdir. Normal bir mesafe-zaman grafiğinden farklı olarak, mesafe yatay eksende ve zaman dikey eksende görüntülenir. İlave olarak zaman ve mekan ölçü birimleri, ışık hızında hareket eden bir nesnenin diagramın eksenlerine 45° ' lik bir açıyla tasvir edileceği şekilde seçilir.

Minkowski diagramı terimi, özel görelilikte sıklıkla kullanılan belirli bir uzay-zaman diagramı biçimini ifade eder. Bir Minkowski diagramı, Minkowski uzayının, genellikle alanın tek bir boyuta daraltıldığı bir bölümünün iki boyutlu bir grafiksel tasviridir. Bu diagramlardaki ölçü birimleri, bir olaydaki ışık konisi, o olay üzerinden artı veya eksi eğim çizgilerinden oluşacak şekilde alınır. Yatay çizgiler, başlangıçtaki sabit bir gözlemci için olağan eşzamanlı olaylar kavramına karşılık gelir.

Belirli bir Minkowski diagramı, bir Lorentz dönüşümünün sonucunu gösterir. Lorentz dönüşümü, olayda (0, 0) hareketsiz bir gözlemcinin x ekseni boyunca bir hız değişikliği yaptığı iki eylemsiz referans çerçevesini ilişkilendirir. Gözlemcinin yeni zaman ekseni, önceki zaman ekseniyle bir a < p/4 açısı oluşturur. Yeni referans çerçevesinde, eşzamanlı olaylar, önceki eşzamanlılık çizgilerine a tarafından eğimli bir çizgiye paralel uzanır. Bu yeni x ekseni. Hem orijinal eksen seti hem de hazırlanmış eksen seti, Minkowski iç çarpımına veya göreli nokta ürününe göre ortogonal olma özelliğine sahiptir.


(a) ct = 0 zamanda x = 0 konumunda olan bir fotonun dünya-çizgisi (kırmızı yol), (b) Newton fiziğinde, her iki gözlemci için de A'daki olay aynı zaman noktasına atanır, (c) 3 koordinat sistemi için Minkowski diagramı; siyah sisteme göre hızlar için v′ = 0.4c ve v″ = 0.8c. (d) Standart konfigürasyonda iki referans çerçevesinin Galilean diagramı

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Minkowski_diagram

2 Mayıs 2021

 

GERİ (özel görelilik kuramı)
GERİ (gravitasyon ve görelilik)