Mineraloji (mineralogy)

Mineraloji, minerallerin ve mineralize eserlerin kimyası, kristal yapısı ve fiziksel (optik dahil) özelliklerinin, bilimsel olarak incelenmesinde uzmanlaşmış bir jeoloji konusudur. Mineraloji kapsamındaki spesifik çalışmalar, minerallerin kökeni ve oluşumu süreçlerini, minerallerin sınıflandırılmasını, coğrafi dağılımlarını ve kullanımlarını içerir.

Fiziksel özellikler: Bir minerali tanımlamanın ilk adımı, genellikle, bir numune üzerinde ölçülebilen fiziksel özelliklerinin incelenmesidir. Bunlar, yoğunluk (genellikle özgül ağırlık olarak verilir); mekanik yapışma ölçümleri (sertlik, dayanıklılık, yarılma, kırılma, ayrılma); makroskobik görsel özellikler (parlaklık, renk, çizgi, parlaklık, şeffaflık); magnetik ve elektriksel özellikler; hidrojen klorürde (HCl) radyoaktivite ve çözünürlük olarak sınıflandırılabilir

Kristal yapı: Kristal yapı, bir kristal içindeki atomların dizilişidir. Birim hücre adı verilen temel bir modeli üç boyutta tekrarlayan bir nokta kafesi ile temsil edilir. Kafes, simetrileri ve birim hücrenin boyutları ile karakterize edilebilir.

Kimyasal elementler: Kükürt, bakır, gümüş ve altın dahil olmak üzere birkaç mineral kimyasal element halindedir, ancak minerallerin büyük çoğunluğunu bileşikler oluşturur. Bileşimi tanımlamak için klasik yöntem, bir mineralin hidroklorik asit (HCl) gibi bir asit içinde çözülerek, kolorimetri, hacimsel analiz veya gravimetrik analiz yöntemleri kullanılarak tanımlanmasıdır.

Optik: Mineraller, renk veya parlaklık gibi makroskobik özelliklere ek olarak, gözlemlenmesi için polarizasyon mikroskobu gerektiren özelliklere de sahiptir.

Sistematik: Sistematik mineraloji, minerallerin özelliklerine göre tanımlanması ve sınıflandırılmasıdır.

Oluşum ortamları: Mineral oluşumu ve büyüme ortamları oldukça çeşitlidir; yüksek sıcaklıklardaki yavaş kristalleşmeden ve yerkabuğunun derinliklerindeki magmatik eriyiklerin basınçlarından, Yer’in yüzeyindeki tuzlu sudan düşük sıcaklıkta çökelmeye kadar değişir.

Biyomineraloji: Biyomineraloji, mineraloji, paleontoloji ve biyoloji arasında geçiş yapan bir alandır. Bitkilerin ve hayvanların biyolojik kontrol altında mineralleri nasıl stabilize ettiğini ve bu minerallerin biriktirildikten sonra mineral değişiminin sırasını inceleyen çalışmadır.

Mineral ekolojisi: 2011 yılında birkaç araştırmacı ‘Mineral Evrimi Veritabanı’nı geliştirmeye başladı.

Kullanım: Mineraller insan toplumundaki çeşitli ihtiyaçlar için gereklidir; örneğin, çeşitli emtia ve makinelerde kullanılan metal ürünlerin temel bileşenleri için cevher olarak kullanılan mineraller, kireçtaşı, mermer, granit, çakıl, cam, sıva, çimento gibi. Mineraller, tarımsal ürünlerin büyümesini zenginleştirmek için gübrelerde de kullanılır.


Mineraloji, kimya, jeoloji, fizik ve malzeme biliminin ilkelerini minerallerin incelenmesine uygular


Ticari olarak değerli metallerin bazı ham formlarının renk şeması.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Mineralogy

2 Ekim 2023

 

GERİ (malzeme bilim dalları)
GERİ (malzeme bilimi)