Mineraler (mineral)

Jeoloji ve mineralojide, bir mineral veya mineral türü, genel anlamda, oldukça iyi tanımlanmış bir kimyasal bileşime ve doğal olarak saf biçimde oluşan spesifik bir kristal yapıya sahip katı bir maddedir.

Mineralin jeolojik tanımı normalde yalnızca canlı organizmalarda oluşan bileşikleri hariç tutar. Ancak bazı mineraller çoğunlukla biyojendir (kalsit gibi) veya kimya anlamında organik bileşiklerdir (mellit gibi). Üstelik canlı organizmalar sıklıkla kayalarda da bulunan inorganik mineralleri (hidroksilapatit gibi) sentezler.

Mineral kavramı, yeterince büyük ölçekte nispeten homojen olan herhangi bir katı jeolojik malzeme olan kayadan farklıdır. Bir kaya, bir tür mineralden oluşabileceği gibi, iki ya da daha fazla farklı türde mineralin belirli aralıklarla farklı aşamalara ayrılmasıyla oluşan bir küme de olabilir.

Opal veya obsidiyen gibi belirli bir kristal yapıya sahip olmayan bazı doğal katı maddelere, daha doğru bir şekilde mineraloidler adı verilir. Bir kimyasal bileşik doğal olarak farklı kristal yapılarla oluşuyorsa her yapı farklı bir mineral türü olarak kabul edilir. Dolayısıyla, örneğin kuvars ve stişovit, aynı bileşik olan silikon dioksitten oluşan iki farklı mineraldir.

Uluslararası Mineraloji Birliği (IMA), mineral türlerinin tanımı ve isimlendirilmesi konusunda genel olarak tanınan standart kuruluştur. Kasım 2024 itibarıyla IMA 6100 resmi mineral türünü tanıyor.

Adlandırılmış bir mineral türünün kimyasal bileşimi, az miktarda safsızlıkların dahil edilmesi nedeniyle bir miktar değişiklik gösterebilir. Bir türün belirli çeşitlerinin bazen kendilerine ait geleneksel veya resmi adları vardır. Örneğin ametist, kuvars mineral türünün mor bir çeşididir.

Bazı mineral türleri, mineralin yapısında eşdeğer pozisyonları işgal eden iki veya daha fazla kimyasal elementin değişken oranlarına sahip olabilir; örneğin makinavitin formülü (Fe,Ni)9S8 olarak verilmiştir; yani, FexNi9-xS8 dir. Burada x, 0 ile 9 arasında değişken bir sayıdır. Bazen değişken bileşime sahip bir mineral, az çok keyfi olarak ayrı türlere bölünerek bir mineral grubu oluşturur.

Temel kimyasal bileşim ve kristal yapının yanı sıra, bir mineral türünün tanımı genellikle, onun sertlik, parlaklık, şeffaflık, renk, çizgi, dayanıklılık, bölünme, kırılma, ayrılma, özgül ağırlık, magnetizma, floresans, tat veya koku ve asitle reaksiyonu gibi ortak fiziksel özelliklerini içerir.

Mineraller temel kimyasal bileşenlerine göre sınıflandırılır; iki baskın sistem Dana sınıflandırması ve Strunz sınıflandırmasıdır. Silikat mineralleri yerkabuğunun yaklaşık %90'ını oluşturur. Diğer önemli mineral grupları arasında doğal elementler, sülfitler, oksitler, halojenürler, karbonatlar, sülfatlar ve fosfatlar bulunur.

(a) Serandit, natrolit, analsim ve aegirin kristalleri (Mont Saint-Hilaire, Quebec, Kanada).
(b) Şist, bol miktarda yassı minerallerle karakterize edilen metamorfik bir kayadır.
(c) Renk genellikle minerallerin tanısal bir özelliği değildir. Her ikisi de garnet olan yeşil uvarovit (solda) ve kırmızı-pembe grosüler (sağda) gösterilmektedir. Teşhis özellikleri arasında dodekahedral kristaller, reçineli parlaklık ve 7 civarında sertlik yer alıyor.
(d) Mohs skalası ve mutlak sertlik

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Mineral

3 Aralık 2024

 

GERİ (doğal kaynaklar)