Mikrodalga Kimyası (microwave chemistry)

Mikrodalga kimyası, mikrodalga radyasyonunu kimyasal reaksiyonlara uygulama bilimidir. Mikrodalgalar yüksek frekanslı elektrik alanları gibi davranır ve genellikle bir çözücü içindeki polar moleküller veya bir katı içindeki iletken iyonlar gibi hareketli elektrik yükleri içeren herhangi bir malzemeyi ısıtır. Polar çözücüler, bileşen molekülleri alanla birlikte dönmeye zorlandıkça ısınır ve çarpışmalarda enerji kaybeder. Yarı iletken ve iletken numuneler, içlerindeki iyonlar veya elektronlar bir elektrik akımı oluşturduğunda ısınır ve malzemenin elektrik direnci nedeniyle enerji kaybolur.

Laboratuarda mikrodalga ısıtma, 1986'daki makalelerin ardından geniş kabul görmeye başladı, ancak mikrodalga ısıtmanın kimyasal modifikasyonda kullanılması 1950'lere kadar uzanıyor. Bazen MAOS (mikrodalga destekli organik sentez), MEC (mikrodalga destekli kimya) veya MORE sentezi (mikrodalga-organik reaksiyon geliştirme) gibi kısaltmalarla bilinmesine rağmen, bu kısaltmalar az sayıda grup dışında çok az kabul görmüştür.

Isıtma etkisi

Geleneksel ısıtma genellikle reaktörün duvarlarını konveksiyon veya iletim yoluyla ısıtan bir fırın veya yağ banyosunun kullanılmasını içerir. Numunenin çekirdeğinin hedef sıcaklığa ulaşması çok daha uzun sürer, örneğin, büyük bir seramik tuğla numunesinin ısıtılması gibi.

İçsel ısı kaynağı olarak hareket eden mikrodalga absorpsiyonu, tüm fırını veya yağ banyosunu ısıtmadan hedef bileşikleri ısıtabilir, bu da zamandan ve enerjiden tasarruf sağlar. Teorik olarak daha homojen bir ısıtma üreterek, yeterince ince objeleri hacimleri boyunca (dış yüzeyi yerine) ısıtabilir. Bununla birlikte, çoğu mikrodalga fırının tasarımı ve ısıtılan objenin eşit olmayan absorpsiyonu nedeniyle, mikrodalga alanı genellikle tekdüze değildir ve bölgesel aşırı ısınma meydana gelir. Mikrodalga hacimsel ısıtma (MVH), yoğun, tek biçimli bir mikrodalga alanı uygulayarak eşit olmayan absorpsiyonun üstesinden gelir.

Farklı bileşikler, mikrodalga radyasyonunu farklı miktarlarda ısıya dönüştürür. Bu seçicilik, ısıtılan nesnenin bazı bölümlerinin diğerlerinden daha hızlı veya daha yavaş ısınmasını sağlar (özellikle reaksiyon kabı).

Mikrodalga ısıtmanın geleneksel fırınlara göre bazı avantajları vardır, örneğin, reaksiyon hızı ivmesi, daha hafif reaksiyon koşulları, daha yüksek kimyasal verim, daha düşük enerji kullanımı, farklı reaksiyon seçicilikleri gibi.

Mikrodalga kimyası organik kimyaya ve inorganik kimyaya uygulanır.


Mikrodalga kimyasının nanobilim ve nanoteknolojideki çok boyutlu avantajlarının uygun bir kombinasyonla temsili (researchgate)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Microwave_chemistry

22 Ağustos 2023

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)