Mikrobiyom, genellikle herhangi bir habitatta birlikte yaşarken bulunabilen mikroorganizmalar topluluğudur. 1988'de Whipps ve arkadaşları tarafından daha kesin olarak tanımlandı. 'farklı fiziko-kimyasal özelliklere sahip, oldukça iyi tanımlanmış bir yaşam alanını işgal eden karakteristik bir mikrobiyal topluluk' olarak tanımlanıyor. Dolayısıyla bu terim yalnızca ilgili mikroorganizmaları ifade etmekle kalmaz, aynı zamanda onların faaliyet sahasını da kapsar.
2020'de
uluslararası bir uzman paneli, mikrobiyomun tanımına ilişkin tartışmalarının
sonucunu yayınladı. Başlangıçta Whipps ve diğerleri tarafından sağlanan, ancak
iki açıklayıcı paragrafla desteklenen 'terimin kısa, açık ve kapsamlı açıklamasının'
yeniden canlandırılmasına dayanan bir mikrobiyom tanımı önerdiler. İlk
açıklayıcı paragraf, mikrobiyomun dinamik karakterini belirtir, ikinci
açıklayıcı paragraf, mikrobiyota terimini mikrobiyom teriminden açıkça ayırır.
Mikrobiyota,
mikrobiyomu oluşturan tüm canlı üyelerden oluşur. Çoğu mikrobiyom araştırmacısı
bakterilerin, arkelerin, mantarların, alglerin ve küçük protistlerin mikrobiyomun
üyeleri olarak görülmesi gerektiği konusunda hemfikirdir. Fajların, virüslerin,
plazmitlerin ve hareketli genetik elemanların entegrasyonu daha tartışmalıdır.
Whipps'in "etkinlik alanı", ikincil metabolitlerin karmaşık türler
arası etkileşimlere aracılık etmede ve rekabetçi ortamlarda hayatta kalmayı
sağlamada oynadığı temel rolü içerir. Küçük moleküller tarafından indüklenen
çekirdek algılama, bakterilerin işbirlikçi faaliyetleri kontrol etmesine ve
fenotiplerini biyotik çevreye uyarlamasına olanak tanır, bu da örneğin
hücre-hücre yapışması veya biyofilm oluşumuyla sonuçlanır.
(b) Mercanlar ve onların mikrobiyal ortakyaşamları arasındaki ilişkiler (Wiki)
(c) İnsan mikrobiyomu, insan dokuları ve biyosıvıları üzerinde veya içinde bulunan tüm mikrobiyotanın ve bunların bulunduğu ilgili anatomik bölgelerin toplamıdır (Wiki)
https://en.wikipedia.org/wiki/Microbiome
30
Haziran 2024
GERİ (biyoloji)