Metal (metal)

Metal, cilalandığında veya kırıldığında parlak bir görünüm sergileyen, elektriği ve ısıyı nispeten iyi ileten bir malzemedir. Bu özelliklerin tümü, metalik olmayan malzemelere kıyasla, Fermi seviyesinde mevcut elektronlara sahip olmakla ilişkilidir. (Katı halli bir cismin Fermi seviyesi, cisme bir elektron eklemek için gereken termodinamik iştir.)

Bir metal, demir gibi bir kimyasal element olabilir; paslanmaz çelik gibi bir alaşım; veya polimerik kükürt nitrür gibi moleküler bir bileşik. Genel metal bilimine, malzeme biliminin bir alt konusu olan metalurji denir; elektronik ve termal özelliklerin yönleri aynı zamanda yoğun madde fiziği ve katı hal kimyasının kapsamındadır, multidisipliner bir konudur.

Günlük kullanımda çelik alaşımları gibi malzemelere metal adı verilirken polimerler, ahşap veya seramik gibi diğer malzemeler metalik olmayan malzemeler olarak adlandırılır.

Bir metal mutlak sıfır sıcaklıkta elektriği iletir, bu da Fermi enerjisindeki delokalize durumların bir sonucudur. Birçok element ve bileşik, yüksek basınç altında metalik hale gelir; örneğin, iyot, atmosfer basıncının 40 ila 170 bin katı basınçta yavaş yavaş metal haline gelir. Sodyum, atmosferik basıncın iki milyon katının biraz altındaki basınçta ametal haline gelir ve daha da yüksek basınçlarda yeniden metal haline gelmesi beklenir.

Periyodik tabloyu ve bazı kimyasal özellikleri tartışırken, metal terimi sıklıkla saf formda ve standart koşullarda yukarıda bahsedilen elektriksel iletkenlik anlamında metal olan elementleri belirtmek için kullanılır. İlgili metalik terimi, katkı maddesi atomları veya alaşım elementleri türleri için de kullanılabilir.

Astronomide metal, bir yıldızdaki helyumdan daha ağır olan tüm kimyasal elementleri ifade eder. Bu anlamda nükleosentez yoluyla yıldız çekirdeklerinde toplanan ilk dört 'metal' karbon, nitrojen, oksijen ve neondur. Bir yıldız, ömrü boyunca çoğunlukla hidrojen ve helyum olmak üzere, daha hafif atomları daha ağır atomlara dönüştürür. Astronomik bir nesnenin metalikliği, daha ağır kimyasal elementlerden oluşan maddesinin oranıdır.

Bazı metallerin sağlamlığı ve esnekliği, örneğin yüksek binalar ve köprü inşaatlarının yanı sıra, çoğu araçta, birçok ev aletinde, aletlerde, borularda ve demiryolu raylarında sıklıkla kullanılmasına yol açmıştır. Değerli metaller tarihsel olarak madeni para olarak kullanılmıştır, ancak modern çağda madeni para metalleri, kimyasal elementlerin en az 23'ünü kapsayacak şekilde genişletilmiştir.

Yarı iletken endüstrisinde titanyum nitrür veya dejenere yarı iletkenler gibi çok elementli metallerin de yaygın kullanımı vardır. (Dejenere bir yarı iletken, o kadar yüksek düzeyde katkıya sahip bir yarı iletkendir ki, malzeme bir yarı iletkenden çok bir metal gibi davranmaya başlar.)

Rafine metallerin tarihinin, yaklaşık 11.000 yıl önce bakırın kullanılmaya başlanmasıyla başladığı düşünülmektedir. Altın, gümüş, demir (meteorik demir olarak), kurşun ve pirinç, aynı şekilde, MÖ beşinci bin yılda bronzun bilinen ilk ortaya çıkışından önce de kullanılıyordu. Sonraki gelişmeler arasında, çeliğin ilk formlarının üretimi; 1809'da ilk hafif metal olan sodyumun keşfi; modern alaşımlı çeliklerin yükselişi; ve İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana daha karmaşık alaşımların geliştirilmesi sayılabilir.

Bazı metallere örnekler


https://en.wikipedia.org/wiki/Metal

4 Aralık 2024

 

GERİ (doğal kaynaklar)