Metafelsefe (metaphilosophy)

Bazen ‘felsefenin felsefesi’ olarak da adlandırılan metafelsefe, ‘felsefenin doğasının araştırılmasıdır’. Konusu felsefenin amaçlarını, felsefenin sınırlarını ve yöntemlerini kapsar. Bu nedenle, felsefe karakteristik olarak varlığın doğasını, objelerin gerçekliğini, bilginin olanağını, hakikatin doğasını vb. araştırırken, metafelsefe, doğanın, amaçların ve etkinliğin yöntemlerinin özdüşünümsel araştırmasıdır. Felsefenin kendisi nedir, ne tür sorular sorması gerekir, bunları nasıl sorup yanıtlayabilir, bunu yaparken neler başarabilir gibi sorular sorarak sorgulamalar yapar.

Metafelsefeyi bazıları felsefeyi önceleyen ve hazırlayan bir konu olarak, bazıları doğası gereği felsefenin bir parçası veya otomatik olarak felsefenin bir parçası olarak görürken, diğerleri bu görüşlerin bir kombinasyonunu benimser.

Metafelsefeye olan ilgi, Ocak 1970'te Metaphilosophy dergisinin kurulmasına yol açtı.

Felsefenin pek çok alt disiplininin kendi 'metafelsefe' dalı vardır; bunların örnekleri meta-estetik, meta-epistemoloji, meta-etik ve metametafiziktir (meta-ontoloji).

Her ne kadar metafelsefe terimi ve felsefe içinde belirli bir alan olarak metafelsefeye açık ilgi 20. yüzyılda ortaya çıkmış olsa da, konu muhtemelen felsefenin kendisi kadar eskidir ve en azından Eski Yunanlıların ve Eski Hint Nyaya'nın eserlerine kadar izi sürülebilir.


Grafik, tüm literatürle karşılaştırma yapmak amacıyla Metafelsefenin etki faktöründeki değişiklikleri ve buna karşılık gelen yüzdelik dilimi göstermektedir. Etki Faktörü, önceki iki yıldaki makalelerin alıntı sayısının o yıllarda yayınlanan makale sayısına bölünmesiyle tanımlanan en yaygın scientometrik indekstir. (https://exaly.com/journal/19221/metaphilosophy/)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Metaphilosophy

26 Ekim 2023

 

GERİ (felsefe, TABLO)