Memeli Bilimi (mammalogy)

Zoolojide ‘memeli bilimi’, homeotermik metabolizma, kürk, dört odacıklı kalp ve karmaşık sinir sistemleri gibi özelliklere sahip bir omurgalılar sınıfı olan memelilerin incelenmesidir. Meme bilimi aynı zamanda 'mastology', 'theriology' ve 'theology' olarak da bilinmektedir.

Yeryüzündeki memelilerin sayısı arşivi sürekli olarak büyümektedir, yakın zamanda nesli tükenmiş olanlar da dahil olmak üzere şu anda 6495 farklı memeli türünden oluşmaktadır. Yeryüzünde tanımlanmış 5416 yaşayan memeli vardır ve 2006'dan bu yana kabaca 1251'i yeni keşfedilmiştir. Memeli biliminin ana dalları arasında doğa tarihi, taksonomi ve sistematik, anatomi ve fizyoloji, etoloji, ekoloji ve yönetim ve kontrol yer alır.

Memeli bilimi, primatoloji (primatların incelenmesi) ve setoloji (cetaceanların incelenmesi) gibi taksonomik yönelimli diğer disiplinlere ayrılır. Diğer çalışmalar gibi memeli bilimi de biyolojinin bir parçası olan, tüm canlıları inceleyen zoolojinin bir parçasıdır.

Memeologlar, memelilerin incelenmesi ve gözlemlenmesinin birden fazla nedeni olduğunu belirtmişlerdir. Memelilerin ekosistemlerine nasıl katkıda bulunduğunu veya bu ekosistemlerde nasıl geliştiğini bilmek, bunun arkasındaki ekoloji hakkında bilgi sağlar. Memeliler genellikle ticari endüstrilerde, tarımda kullanılır. Bazı küçük memelilerin evcilleştirilmesi birçok farklı hastalığın, virüsün ve tedavinin keşfedilmesine de yardımcı olmuştur.

(a) Memeliler, tüm ekosistemlerde çok çeşitli kritik işlevleri yerine getirerek önemli roller oynarlar (semanticscholar), (b) memeliler sınıfında hayvan grupları (exploringnature)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Mammalogy

14 Ağustos 2024

 

GERİ (biyoloji)